Banksy z migrantsko tematiko na pariških stavbah (FOTO)

Anonimni umetnik Banksy je tokrat ustvarjal v Parizu. Za seboj je pustil opomnike družbi glede ravnanja z migranti. 
Fotografija: Otrok skuša prekriti svastiko. FOTO: Philippe Lopez/AFP
Odpri galerijo
Otrok skuša prekriti svastiko. FOTO: Philippe Lopez/AFP

Pariz - Britanski umetnik Banksy je svoja sporočila tokrat puščal v Parizu. V minulih dneh so odkrili vsaj sedem del, ki so mu jih pripisali, med temi je tudi grafit v bližini nekdanjega centra za migrante na severu mesta, ki prikazuje otroka, ki s sprejem skuša prekriti svastiko. To delo so odkrili, najverjetneje je tudi nastalo tega dne, ravno na svetovni dan beguncev 20. junija. Gre za reinterpretacijo dela Go flock yourself, ki ga je anonimni umetnik predstavil leta 2009 na razstavi v Bristolu. 

Nicolas Laugero Lasserre, urednik pri spletnem portalu Artistik Rezo, je pojasnil, da se je že nekaj tednov med francoskimi uličnimi umetniki šušljalo, da prihaja javnosti izmuzljivi Britanec. »Kot vedno, se je tudi tokrat pojavil v ključnem političnem trenutku in spodbudil javnost, naj od vlade zahteva spremembo migrantske politike,« je dodal. 

Druga dela vključujejo podgane, moškega, ki daje kost ranjenemu psu in parafrazo slike Napoleona, ki prečka Alpe slikarja Jacques-Louisa Davida. 

Banksy je konec leta 2015 obiskal tudi takratno žarišče begunske krize v Franciji – džunglo v Calaisu, kjer je na steni narisal Steva Jobsa s culo in računalnikom in spomnil, da so številni uspešni ljudje bili in bodo migranti. 

Komentarji: