Benedikt XVI. obtožen, da ni ukrepal v štirih primerih zlorabe otrok

Družba, ki je poročilo pripravila na zahtevo nadškofije, je ugotovila, da je zlorabe v celotnem obdobju zagrešilo 173 duhovnikov in devet diakonov.
Fotografija: Ratzinger ni ukrepal, da bi duhovnikom preprečil zlorabe, v štirih primerih. FOTO: Stefano Rellandini/Reuters
Odpri galerijo
Ratzinger ni ukrepal, da bi duhovnikom preprečil zlorabe, v štirih primerih. FOTO: Stefano Rellandini/Reuters

Nekdanji papež Benedikt XVI. v času, ko je bil münchensko-freisinški nadškof, ni ukrepal v štirih primerih zlorabe otrok, ki so jih zagrešili duhovniki, je pokazalo danes objavljeno poročilo, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije.

Poročilo je pripravila odvetniška družba Westpfahl Spilker Wastl, ki je analizirala obravnavo primerov zlorabe otrok v nadškofiji med letoma 1945 in 2019. Joseph Ratzinger, kasnejši papež Benedikt XVI., jo je vodil med letoma 1977 in 1982.

Družba, ki je poročilo pripravila na zahtevo nadškofije, je ugotovila, da je zlorabe v celotnem obdobju zagrešilo 173 duhovnikov in devet diakonov. Žrtev je bilo 497, večinoma dečkov in najstnikov.

Ratzinger ni ukrepal, da bi duhovnikom preprečil zlorabe, v štirih primerih, so na novinarski konferenci v Münchnu povedali avtorji poročila.

Preberite še: