Srečali so se vodilna Cie in Mosada ter katarski premier

Zadnji pogovori o novi prekinitvi ognja so konec januarja potekali v Parizu.
Fotografija: Islamistična skupina Hamas še vedno zadržuje talce ... FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Islamistična skupina Hamas še vedno zadržuje talce ... FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns, vodja izraelske obveščevalne službe Mosad David Barnea in katarski premier Mohamed bin Abdulrahman al Tani se danes v Kairu sestajajo s predstavniki Egipta, da bi razpravljali o premirju v Gazi, poročanje egiptovskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Hamas in frakcije čakajo na izid srečanj v Kairu, je za AFP pod pogojem anonimnosti povedal predstavnik palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Dodal je, da je gibanje odprto za razpravo o vsaki pobudi, ki bi pripeljala do konca izraelske agresije v Gazi.

Egiptovski medij Al-Qahera News, ki ima vire pri egiptovski obveščevalni službi, je pred tem poročal o srečanju četverice v prestolnici Egipta, ki skupaj s Katarjem in s podporo ZDA posreduje v konfliktu med Izraelom in Hamasom.

Zadnji pogovori o novi prekinitvi ognja so konec januarja potekali v Parizu. Na njih so sodelovali predstavniki ZDA, Izraela, Katarja in Egipta. Osnutek predloga, ki so ga pripravili ameriški pogajalci, je takrat predvideval, da bi palestinske oborožene skupine izpustile več kot sto talcev, Izrael pa bi v zameno omogočil prekinitev spopadov za dva meseca.

Ameriški predsednik Joe Biden je nato v ponedeljek izjavil, da si ZDA prizadevajo za dogovor o izpustitvi talcev, ki bo pripeljal do prekinitve ognja v Gazi za najmanj šest tednov.

Hamas je med napadom na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih 1140 ljudi, večinoma civilistov, zajel okoli 250 talcev. Po več izmenjavah za Palestince, zaprte v izraelskih zaporih, jih gibanje v Gazi zadržuje še 132.

V siloviti povračilni ofenzivi izraelske vojske je bilo v enklavi po zadnjih podatkih ubitih najmanj 28.473 ljudi, več kot 68.000 pa je ranjenih.

Iz sveta se v luči velikega števila žrtev in katastrofalnih humanitarnih razmer v Gazi vrstijo pozivi po prekinitvi sovražnosti in rešitvi dveh držav. Vse bolj se tudi krepi pritisk na Izrael, ki pripravlja kopensko ofenzivo na Rafo, zadnje večje mesto v Gazi, kamor izraelska vojska še ni vstopila in kamor se je pred nasiljem zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev.

Na jugu Gaze se ob pozivih k zaščiti civilistov nadaljujejo spopadi

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi med Izraelom in gibanjem Hamas, v palestinski enklavi ubitih najmanj 28.473 ljudi, več kot 68.000 pa je ranjenih. FOTO: AFP
Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo od 7. oktobra, ko so izbruhnili spopadi med Izraelom in gibanjem Hamas, v palestinski enklavi ubitih najmanj 28.473 ljudi, več kot 68.000 pa je ranjenih. FOTO: AFP

Izraelska vojska je danes sporočila, da je v okolici mesta Han Junis v Gazi ubila več deset teroristov. Še naprej pa se vrstijo svarila Izraelu pred nadaljevanjem vojaške operacije v Rafi, kamor se je zateklo več kot 1,4 milijona Palestincev. V Kairu naj bi medtem danes potekala nova pogajanja glede morebitnega dogovora o premirju.

Izraelska vojska je danes sporočila, da je v okolici mesta Han Junis v Gazi ubila več kot 30 teroristov in z »usmerjenimi napadi na teroristično infrastrukturo, ostrostrelci in patruljami« okrepila nadzor nad območjem, poročata nemška tiskovna agencija DPA in spletni portal katarske televizije Al Džazira.

Medtem se nadaljujejo svarila Izraelu pred napovedano ofenzivo v mestu Rafa na skrajnem jugu Gaze, kamor se je pred izraelskim bombardiranjem, obstreljevanjem in ostrostrelci zateklo več kot 1,4 milijona Palestincev. Izrael so k prekinitvi ognja v zadnjih dneh večkrat pozvali Združeni narodi, pa tudi Kitajska in Iran.

Biden in Abdulah proti načrtovanemu izraelskemu napadu na Rafo

Ameriški predsednik Joe Biden je v ponedeljek na srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom v Beli hiši zagotovil, da si ZDA prizadevajo za dogovor o izpustitvi talcev med Izraelom in gibanjem Hamas, ki bo pripeljal do prekinitve ognja v Gazi za najmanj šest tednov. Oba voditelja pa sta poudarila, da je nujno zaščititi civiliste v Gazi.

Na prvem srečanju iz oči v oči po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani sta se Biden in Abdulah izrekla proti načrtovanemu izraelskemu napadu na Rafo ob meji z Egiptom, kamor se je pred izraelsko ofenzivo zateklo več kot milijon Palestincev, poročajo dopisniki iz Bele hiše.

Biden je dejal, da ofenzive na Rafo ne sme biti brez verodostojnega načrta za zaščito več kot milijona civilistov v Rafi. Pri tem je izrazil odločno nasprotovanje prisilni selitvi Palestincev iz Gaze.

Joe Biden in jordanski kralj Abdulah FOTO: Jim Watson/AFP
Joe Biden in jordanski kralj Abdulah FOTO: Jim Watson/AFP

Na novinarsko vprašanje, ali izraelski premier Benjamin Netanjahu posluša njegovo mnenje o Rafi, je Biden še pred srečanjem z Abdulahom v šali dejal, da njegovo mnenje vsi poslušajo. Ameriški mediji poročajo, da je Biden jezen na Netanjahuja, o katerem se za zaprtimi vrati izraža zelo kritično.

»ZDA si prizadevajo za dogovor o talcih med Izraelom in Hamasom, ki bi vodil do vmesnega obdobja miru v Gazi za vsaj šest tednov,« je dejal Biden. Dodal je, da bi se sprti strani lahko v tem času lahko dogovorili tudi za dolgotrajnejše premirje.

Abdulah se je po drugi strani zavzel za takojšnje premirje in za zadostno humanitarno pomoč prebivalcem Gaze. Ne moremo si privoščiti izraelskega napada na Rafo, ki bo zagotovo povzročil novo humanitarno katastrofo, je dejal Abdulah.

Po izraelskem bombardiranju Rafe FOTO: Said Khatib/AFP
Po izraelskem bombardiranju Rafe FOTO: Said Khatib/AFP

Predsednik in kralj sta se strinjala tudi, da je dolgoročen mir mogoče doseči le z rešitvijo dveh držav. Abdulah je pri tem vztrajal, da bo imela palestinska država prestolnico v Vzhodnem Jeruzalemu.

Jordanski kralj je navedel, da je v Gazi že več kot 100.000 ubitih, ranjenih ali pogrešanih Palestincev, večinoma žensk in otrok. Dodal je, da je bilo na Zahodnem bregu od 7. oktobra pobitih 400 Palestincev.

image_alt
ZDA svarijo, da bi bil napad na Rafo katastrofa

Trpljenje Palestincev je priznal tudi Biden, ki je med drugim opozoril, da več tisoč otrok nima dostopa do hrane, vode in drugih osnovnih potrebščin. Pri tem je poudaril, da zanj ostajata prioriteti osvoboditev preostalih talcev v rokah Hamasa in poraz palestinskega islamističnega gibanja.

Palestinske oblasti je pozval k nujnim reformam in dejal, da palestinska država ne bo smela dajati zavetja terorističnim skupinam, kot sta Hamas in islamski džihad.

Abdulah bo iz Washingtona odpotoval v Kanado, nato pa še v Francijo in Nemčijo, poroča AFP.

Preberite še:

Komentarji: