Biden se brani pred novimi obtožbami o nadlegovanju žensk

Amy Lappos je dejala, da srečanje »ni bilo spolno«, ampak da je Biden prečkal mejo spoštovanja. Pred dnevi je podobno dejala Lucy Flores.
Fotografija: Joe Biden je potencialni kandidat demokratov za predsedniške volitve leta 2020. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Joe Biden je potencialni kandidat demokratov za predsedniške volitve leta 2020. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden se mora v razmiku nekaj dni še drugič braniti pred obtožbami o nadlegovanju žensk. Potem ko je potencialnega kandidata demokratov za predsedniške volitve leta 2020 neprimernega obnašanja obtožila njegova strankarska kolegica Lucy Flores, je podobno storila Amy Lappos. 43-letna nekdanja pomočnica demokratskega kongresnika je v intervjuju za The Hartford Courant povedala, da je Biden pred desetimi leti v Connecticutu »položil roko okoli njenega vratu in jo potegnil k sebi ter svoj nos drgnil ob njenega«.

»Ko me je vlekel k sebi, sem mislila, da me bo poljubil na usta,« je dejala v intervjuju. Rekla je, da srečanje »ni bilo spolno«, ampak da je Biden prečkal mejo spoštovanja.

Na vprašanje o novi obtožbi je tiskovni predstavnik Bidena ponovil izjavo, ki jo je podal že po obtožbi Floresove. »V mojem dolgoletnem udejstvovanju v kampanjah in v javnem življenju sem ponujal neštete roke, objeme, izraze naklonjenosti, podpore in udobja. In prepričan sem, da nikoli nisem ravnal neprimerno,« je prek njega sporočil Biden.

Na vprašanje o novi obtožbi je tiskovni predstavnik Bidena ponovil izjavo, ki jo je podal že po obtožbi Floresove. FOTO: Ethan Miller/AFP
Na vprašanje o novi obtožbi je tiskovni predstavnik Bidena ponovil izjavo, ki jo je podal že po obtožbi Floresove. FOTO: Ethan Miller/AFP


Tiskovni predstavnik je obtožil tudi desničarske trole, ki v javnosti kot dokaz neprimernega dotika predstavljajo povsem neškodljive podobe gospoda Bidena, medtem ko ta sodeluje z ženskami.

Lucy Flores je nekdanjega ameriškega podpredsednika obtožila, da se ji je približal od zadaj, ji povohal lase ter ji na zadnji del glave dal velik, počasen poljub. Tudi ona je poudarila, da se ji ne zdi, da je Biden kršil kakršnekoli zakone, a se ji je zdelo pomembno spregovoriti o neprimernem in vznemirjajočem obnašanju enega najbolj vplivnih moških na svetu. Dodala je, da bi moral biti zaradi svojega obnašanja avtomatično izključen iz kroga kandidatov demokratov za predsedniške volitve.
 

Politika prehlada


Oglasile so se tudi številne ženske in ga branile, da nikoli ni ravnal nespodobno, ampak so bili objemi le znak topline in prijaznosti. Stephanie Carter, ki jo je podpredsednik držal za rame med prisego njenega soproga, obrambnega ministra Asha Carterja, je dejala, da so Bidnovi nasprotniki zlorabili fotografijo in da mu je še vedno hvaležna za podporo. Podobno so ga branile veleposlanica Susan Rice, senatorka Dianne Feinstein, vodja demokratskih poslancev Nancy Pelosi pa je danes oznanila, da to ni vedenje, zaradi katerega bi ga morali izključiti iz predsedniške teme, Bidnu pa svetovala, naj se »pridruži klubu iztegnjene roke« in vse obravnava, »kot da so prehlajeni in se nočeš nalesti prehlada«. Po njenih besedah je osebni prostor postal zelo pomemben, pri čemer vedenja ne ocenjujemo več po tem, kakšen je bil njegov namen, pač pa po tem, kako je bilo sprejeto.

V zadnjih letih so ženske s pomočjo gibanja #jaztudi opozorile ne vedenje, ki so ga prejšnje generacije sprejemale ali spregledale, za mnoge pa je bilo neprijetno. Bidnovo objemanje ne spada v kategorijo nadlegovanja, Amy Lappos je poudarila, da v njem ni bilo spolnih podtonov, toda obe sta dali vedeti, da so takšni vdori v osebni prostor žensk lahko neprijetni. »Striček Joe« je prišel v navzkrižje z najbolj progresivnim krilom stranke, še preden je uradno vstopil v predsedniško tekmo. Zamera se vleče še iz začetka devetdesetih, ko kot vplivni senator po njihovem mnenju ni preprečil imenovanja konservativnega vrhovnega sodnika Clarencea Thomasa in je preveč zlahka prezrl obtožbe Thomasove podrejene Anite Hill o spolnem nadlegovanju sodnika. Biden se je že večkrat opravičil, da takrat ni ravnal prav.
 

Favorit na papirju


Zataknilo se je tudi pri vesti, da naj bi si za podpredsedniško kandidatko zaželel Stacey Abrams, nekdanjo lokalno temnopolto poslanko, ki je izgubila tekmo za guvernerko Georgie, a postala nova zvezda demokratov. Nekateri na levici so domnevne želje 76-letnega belopoltega politika, da bi tako lažje našel pot do žensk in temnopoltih volivcev, označili za pokroviteljske in podcenjevalne. Stacey Abrams pa se je odzvala z besedami, da »ne kandidiraš za drugo mesto«. Med njegovo politično prtljago sta podpora iraški vojni in razgradnja bančne zakonodaje, kar je pripomoglo k finančni krizi leta 2008. Na papirju se njegova izbira še vedno zdi najzanesljivejša pot do izgona Trumpa iz Bele hiše, toda demokrati imajo trpke izkušnje z vnaprejšnjimi zmagovalci. Oziroma zmagovalkami.

Preberite še:

Komentarji: