BiH: EU ne da denarja za begunski center

V Bruslju menijo, da je lokacija preblizu meje EU in bi lahko bila spodbuda migrantom za nadaljevanje poti v države članice EU.
Fotografija: V BiH trenutno približno 3000 migrantov, policisti pa so v preteklih sedmih dneh preprečili vstop štiristotim. FOTO: Elvis Barukcic/AFP
Odpri galerijo
V BiH trenutno približno 3000 migrantov, policisti pa so v preteklih sedmih dneh preprečili vstop štiristotim. FOTO: Elvis Barukcic/AFP

Sarajevo – Minister za varnost Bosne in Hercegovine Dragan Mektić je opozoril, da je Evropska unija zavrnila financiranje novega begunskega centra pri Veliki Kladuši v BiH. V Bruslju menijo, da je lokacija preblizu meje EU in bi lahko bila spodbuda migrantom za nadaljevanje poti v države članice EU.

Mektić je ocenil, da je v ozadju odločitve EU lahko namen, da bi migrante trajno namestili v notranjosti BiH, in poudaril, da v notranjosti BiH ne bodo gradili tovrstnih begunskih centrov ter da ne bodo dovolili, da bi tam obtičali migranti, ker bi to bilo »katastrofalno« za BiH. Spomnil je, da obstaja migrantski center v Šidu v Srbiji nedaleč od meje s Hrvaško. Potrdil je še, da so oblasti v BiH odločile, da bodo vzpostavili dva begunska centra, v Sarajevu in blizu Velike Kladuše.

Z evropskimi sredstvi so nameravali urediti tamkajšnje uničeno poslopje. Mektić je povedal, da je v BiH trenutno približno 3000 migrantov, policisti pa so v preteklih sedmih dneh preprečili vstop štiristotim. Največji pritisk je ob meji s Srbijo pri Zvorniku in v vzhodni Hercegovini ob meji s Črno goro.

Komentarji: