Bivši perujski predsednik Garcia podlegel poškodbam

Ko ga je hotela policija aretirati zaradi obtožb korupcije, se je ustrelil v glavo, kasneje pa v bolnišnici za posledicami strelne rane umrl.
Fotografija: Alan Garcia. FOTO: Foto Paola Flores/AFP
Odpri galerijo
Alan Garcia. FOTO: Foto Paola Flores/AFP

Nekdanji perujski predsednik Alan Garcia, ki se je danes ustrelil v glavom je v bolnišnici umrl za posledicami strelne rane, je na twitterju sporočil perujski predsednik Martin Vizcarra in svojcem izrazil sožalje.

Ko je policija prišla na njegov dom v Limi, jim je Garcia rekel, da bo poklical odvetnika in je šel v svojo sobo. Nato je bilo slišati strel, ko so policisti na silo odprli vrata sobe, pa so našli sedečega Garcio z rano v glavi, je na novinarski konferenci povedal notranji minister Carlos Moran, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Podporniki nekdanjefa predsednika pred bolnišnico, v kateri je Garcia pogledel poškodbam strelne rane. FOTO: Janine Costa/Reuters
Podporniki nekdanjefa predsednika pred bolnišnico, v kateri je Garcia pogledel poškodbam strelne rane. FOTO: Janine Costa/Reuters
Po dogodku so 69-letnega Garcio odpeljali v bolnišnico Casimiro Ulloa, kjer so ga operirali zaradi strelne rane. Minister za zdravje Zulema Tomas je ob tem sporočil, da je Garcia v »zelo resnem in kritičnem« stanju. Njegovo smrt so nato potrdili tudi v njegovi stranki Apra.



Garcia se je novembra lani zatekel na urugvajsko veleposlaništvo in zaprosil za azil, a je naslednji mesec, ko so mu prošnjo za azil zavrnili, veleposlaništvo zapustil.

Odebrecht je priznal, da je predstavnikom perujske države v treh administracijah izplačal skupno 29 milijonov ameriških dolarjev podkupnin. Del tega so izplačali v drugem mandatu predsednika Garcie, da bi si zagotovili pogodbo za gradnjo podzemne železnice v Limi. Perujski mediji so tudi poročali, da naj bi Garcia v brazilskem mestu Sao Paulo maja 2012 z naslova nezakonitega Odebrechtovega sklada prejel 100.000 ameriških dolarjev za govor brazilskim poslovnežem.
 
 

Komentarji: