Bo znal pametni tovornjak preprečiti napad terorista?

S pomočjo GPS bo tehnologija samodejno zmanjšala hitrost podivjanega vozila.
Fotografija: S pomočjo navigacijskega sistema GPS, ki spremlja lokacijo vozila, bo aplikacija samodejno zmanjšala hitrost podivjanega vozila in zmanjšala potencialno škodo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
S pomočjo navigacijskega sistema GPS, ki spremlja lokacijo vozila, bo aplikacija samodejno zmanjšala hitrost podivjanega vozila in zmanjšala potencialno škodo. FOTO: Reuters

Švedske oblasti skupaj s proizvajalcema vozil Volvo in Scania razvijajo tehnologijo virtualnega omejevanja, ki bi lahko preprečila uporabo tovornjakov za teroristične napade. S pomočjo navigacijskega sistema GPS, ki spremlja lokacijo vozila, bo aplikacija samodejno zmanjšala hitrost podivjanega vozila in zmanjšala potencialno škodo.

Virtualno omejevanje bi lahko uporabljali tudi za druge namene, denimo za regulacijo porabe goriva ali omejevanje dostopa za ekološko spozna vozila. Že sedaj ga uporabljajo nekatera logistična podjetja, ki spremljajo lokacijo vozil in dobijo obvestilo, ko neko vozilo skrene s predvidene poti.

Aprila lani je v središču Stockholma terorist s tovornjakom v središču mesta zapeljal v množico. Pri tem je umrlo pet ljudi. V zadnjem obdobju so se podobni napadi zgodili še drugod po Evropi, med drugim v Barceloni, Londonu, Berlinu in Nici.

Komentarji: