Bojkot olimpijskih iger spominja na vrhunec hladne vojne

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta govorila o bojkotu olimpijskih iger na Kitajskem, pomanjkljivem poznavanju koronavirusa in cenah nafte.
Fotografija: Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo

Pred zimskimi olimpijskimi igrami na Kitajskem sta ZDA in Avstralija napovedali diplomatski bojkot iger, ki sicer ne pomeni, da tja ne bosta poslali športnikov, temveč se jih ne bodo udeležili le diplomati. Bojkot je torej le simbolna gesta na papirju, meni Delov komentator Janez Markeš.

Ali Žerdin je spomnil, da je bil zadnji večji bojkot olimpijskih iger v osemdesetih, na vrhuncu hladne vojne, ko so zahodne države bojkotirale igre v Sovjetski zvezi zaradi vojne v Afganistanu. Sovjetska zveza se je nato maščevala z bojkotom iger v Los Angelesu. Markeš je opozoril, da se tudi sedaj bojkot dogaja v luči ameriških svaril pred domnevno rusko invazijo na Ukrajino. 

Globalno dogajanje pa narekuje tudi pandemija, kjer je ob novih variacijah virusa še vedno veliko neznank. Žerdin je opozoril na pomanjkanje dosegljivih relevantnih podatkov. Markeš pa je spomnil na članek, objavljen v prestižni znanstveni reviji Lancet, ki se sprašuje, ali je prebolevnike sploh treba cepiti.

Narave virusa pa sploh ne razumejo na borzah, kjer je novica o omikronu povzročila padec cen nafte kljub temu, da nafta z virusom nima dosti skupnega. Na borzah so se ustrašili novih ustavitev javnega življenje, vendar vse bolj kaže, da bi omikron lahko ublažil posledice pandemije, je končal Markeš.

Preberite še:

Komentarji: