Bosanska krajina med protesti in izrednim stanjem

Hrvaški policisti ne bodo dovolili migrantom nezakonitih prestopov zunanje meje Evropske unije.
Fotografija: Migranti vztrajajo pred mejnim prehodom Maljevac na meji med BiH in Hrvaško. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Migranti vztrajajo pred mejnim prehodom Maljevac na meji med BiH in Hrvaško. FOTO: Delo

Državne in federalne institucije v BiH so servirale migrante lokalni in kantonalni oblasti v unsko-sanskemu kantonu in mednarodnim organizacijam. Posledica je izbruh migrantske krize v Bihaču in Veliki Kladuši. Migranti skušajo izsiliti vstop na Hrvaško.

Hrvaško notranje ministrstvo je sporočilo, da se med migranti na območju BiH in Srbije širijo lažne informacije, da bo Hrvaška dovolila vstop migrantom na svoje ozemlje in prehod proti državam zahodne Evrope. Kot je opozorilo, bodo hrvaški policisti še naprej izvajali nacionalno in evropsko zakonodajo ter ne bodo dovolili nezakonitih prestopov hrvaške meje, ki je tudi zunanja meja EU. Čeprav tudi mejna policija BiH pojasnuje migrantom, da jih bodo pričakale okrepljene hrvaške policijske in vojaške sile, jih ni uspela odvrniti od poskusov, da bi se prebili v Evropo.


Bratska pomoč Srbov in Črnogorcev


Migranti uspejo prečkati mejo kljub okrepljenemu nadzoru meje, ki ga izvajata policiji BiH in Hrvaške. Ključni problem je v Srbiji in Črni gori, ki spuščata migrante v BiH, izogibata pa se njihovemu sprejemanju nazaj. Poleg bratske pomoči Beograda in Podgorice je za porast števila migrantov v Federaciji BiH zaslužna oblast v Republiki srbski, ki ji ustreza destabilizacija hrvaško-bošnjaške entitete. Dodaten problem je, da BiH po parlamentarnih volitvah še ni ustoličila nove oblasti.

Migranti so danes v bližini mejnega prehoda Maljevac s Hrvaško prebili prvi kordon mejne policije BiH. Ta jih je ustavila pri drugem kordonu, mejni prehod pa je zaprla za promet. Približno 200 migrantov se je na mostu, ki iz BiH pelje proti mejnemu prehodu s Hrvaško, občasno spopadlo s policisti ter pozivalo k odprtju meje. Zahtevali so, da jim omogočijo vstop na Hrvaško in nadaljevanje poti proti državam Zahodne Evrope.

V spopadu s skupino migrantov, ki jim ni uspelo vstopiti na Hrvaško, sta bila lažje poškodovana dva hrvaška policista. Migranti so na policiste metali kamenje in druge predmete. Na območje so pripeljali približno 50 dodatnih policistov iz posebne enote, migranti pa si vse bolj organizirano prizadevajo pred zimo rešiti svoj brezupen položaj s prebojem na ozemlje EU. Na mejne prehode s Hrvaško so jih pognali panika pred zimo, ki bo otežila nezakoniti prehod meje, ter kopnenje denarja in nehumani pogoji bivanja.

V BiH je od začetka leta vstopilo okoli 19.500 migrantov. FOTO: Delo
V BiH je od začetka leta vstopilo okoli 19.500 migrantov. FOTO: Delo


Rešitev je na Drini in ne v Bihaću


Meščani v Bihaču so protestirali že četrti dan zapored, ker so nezadovoljni zaradi vse večjega števila migrantov v mestu. Množični protest ni uperjen proti migrantom, temveč proti ohromelosti oblasti, ki že dlje časa ne najdejo ustreznega odgovora na problem. Meščani zahtevajo od oblasti, naj center za migrante namestijo izven središča Bihaća in zaustavijo njihov stalni priliv.

Da bi preprečili prihod migrantov, so za krajši čas blokirali magistralno cesto Sarajevo-Bihać in avtobusno postajo. Sprašujejo se, zakaj je država dovolila, da je Bihać postal migracijski center, kam je izginilio sedem milijonov evrov tuje pomoči za rešitev migracijskih problemov in zakaj vrh politike molči, mednarodno organizacijo za migrante (IOM) pa obtožujejo, da pere denar.

Župan Bihaća Šuhret Fazlić je ocenil, da je migrantski val v bosanski krajini posledica napak na ravni države, ki bi morala migrantsko krizo reševati na Drini in ne v Bihaću. Zaradi nehumanih pogojev bivanja v migrantskem naselju Borići v središču mesta so v porastu tudi kazniva dejanja, kot so vlomi v stanovanja in hiše ter fizični obračuni. Vzdušje izrednih razmer ima za posledico, da so se že pojavili prvi znaki ksenofobije med prebivalci, ki sicer slovijo po gostoljubnosti

Skupino migrantov pri mejnem prehodu Maljevac so policisti v ponedeljek še uspeli prepričati, da so vrnili v migrantski center Trnovo v Veliki Kladuši. V torek pogajanja niso obrodila sadov, kritično pa je tudi pri mejnem prehodu Izačić, kjer so skušali izsiliti vstop na Hrvaško migranti iz hotela Sedra v Cazinu. Lokalni prebivalci so migrante, med katerimi je tudi veliko žensk in otrok, ki so prenočili kar na prostem, oskrbeli s hrano in oblačili.


Število migrantov ostaja uganka


Policisti so skladno z dogovorom z ministrom za varnost Draganom Mektićem v noči na sredo približno 90 migrantom preprečili izstop z vlaka v Bihaću. Poveljnik policije v unsko-sanskemu kantonu Mujo Koričić je dejal, da bodo v dogovoru z vlado BiH prepovedali prihod migrantov na območje kantona ter da bodo nadzirali vsa vozila na vpadnicah v Bihać.

Voznike avtobusov in osebnih vozil ter prevoznike so opozorili, naj ne sprejemajo migrantov, ker bi povečanje njihovega števila ogrozilo varnostni položaj v kantonu. Kot je povedal Mektić, migrantom ne morejo prepovedati svobode gibanja, lahko jim jo pa omejijo, tako kot so jo v drugih evropskih državah. Kantonalna oblast in predstavniki IOM so obljubili, da bodo zagotovili humane in človeka dostojne pogoje za namestitev migrantov.

Po navedbah pomočnika ministra za varnost BiH Marijana Baotića je v BiH od začetka leta vstopilo približno 19.500 migrantov, policija pa je preprečila vstop 13.300 migrantom. Največ migrantov v BiH se nahaja na območju unsko-sanskega kantona in sicer naj bi jih bilo med 2500 in 3000. Izpostavil je, da nimajo natančnih podatkov o številu migrantov, ki se nahajajo v BiH, niti o številu tistih, ki so uspeli vstopiti na Hrvaško in nadaljevati pot proti drugim državam članicam EU.

Komentarji: