Brett Kavanaugh je novi vrhovni sodnik

Ameriški senat je po pričakovanjih s tesno večino potrdil spornega predsednikovega izbranca 
Fotografija: Nasprotniki potrditve Bretta Kavanaugha za vrhovnega sodnika so s protesti po vseh ZDA še zadnjič skušali vplivati na senatorje.
FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Odpri galerijo
Nasprotniki potrditve Bretta Kavanaugha za vrhovnega sodnika so s protesti po vseh ZDA še zadnjič skušali vplivati na senatorje. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters

Po trpki politični bitki ter ob glasnih protestih v dvorani in zunaj nje so senatorji potrdili Bretta Kavanaugha za novega vrhovnega sodnika. To pomeni, da bo na najpomembnejšem in najvišjem ameriškem sodišču prevladala konservativna večina, imenovanje pa je mesec dni pred kongresnimi volitvam tudi velika zmaga za predsednika Donalda Trumpa.

Za Kavanaugha je glasovalo 50 senatorjev, proti njemu pa 48. Med demokrati mu je svoj glas dal le Joe Mancin, ki ga v republikanski Zahodni Virginiji čaka oster boj za senatni sedež. Na desnici je kot edina nasprotovanje Kavanaughu napovedala Lisa Murkowski z Aljaske. Pri tem vztraja, čeprav uradno glasu proti ni oddala (nadomestila ga je s prisotna). S tem je ob borbi za vsak glas omogočila kolegu iz Montane, da je lahko odšel na hčerkino poroko in mu ni bilo treba ostati v Washingtonu in glasovati za potrditev.

Tako v dvorani kot pred vrhovnim sodiščem so bili tudi danes protesti, na katerih so se zbrale tudi mnoge ženske, ki so žrtve spolnega nasilja. Kavanaugh je bil namreč obtožen spolnega napada, ki naj bi ga zagrešil v svojih mladostniških časih, omejena in hitra preiskava FBI pa naj ne bi prinesla dovolj zanesljivih dokazov, da bi republikansko stranko obrnili proti konservativnemu sodniku. Kavanaugh je tako že drugi vrhovni sodnik, ki ga je imenoval Trump. Predsednik je svoje navdušenje v svet poslal preko twitterja, tiste, ki proti Kavanaughu protestirajo, pa je ozmerjal za plačance

 

Preberite še: