Bruselj zavrnil možnost vrnitve Škotske v program Erasmus+

Škotska ne more sodelovati, saj v programu lahko sodeluje samo celotna država; VB pa je po izstopu iz EU prekinila sodelovanje.
Fotografija: London je nato v začetku meseca zagnal svoj mednarodni program študijskih izmenjav. FOTO: Mahmud Hams/AFP
Odpri galerijo
London je nato v začetku meseca zagnal svoj mednarodni program študijskih izmenjav. FOTO: Mahmud Hams/AFP

Evropska komisija je zavrnila možnost, da bi Škotska znova sodelovala v evropskem programu študijskih izmenjav Erasmus+, potem ko se je Velika Britanija odločila, da po izstopu iz Evropske unije v njem ne bo več sodelovala. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v pismu evropski poslanki Terry Reintke sporočila, da to ni mogoče.

V ponedeljkovem pismu, ki ga je poslanka iz Nemčije objavila na svojem twitterju, je Ursula von der Leyen izpostavila, da je unija Veliki Britaniji ponudila polno nadaljnje sodelovanje v programu tudi po brexitu, če bi bila pripravljena prispevati standarden finančni prispevek za tretje države, a je London to zavrnil in se odločil za izstop iz programa.

image_alt
Študentska lekcija epidemije: imeti ob sebi prave ljudi


V programu pa lahko sodeluje samo celotna država, torej Velika Britanija in ne samo njen del. Če si bo London premislil, pa se je komisija z njim pripravljena pogajati, je zapisala predsednica komisije ter spomnila na nekaj možnosti za sodelovanje Škotske v drugih visokošolskih projektih EU, ki so odprti za tretje države.

Poslanka Terry Reintke je ob tem zapisala, da bodo še naprej iskali možnosti za sodelovanje Škotske in Walesa v programu Erasmus+. Napovedala je organizacijo razprave o tem v Evropskem parlamentu.

Če si bo London premislil, pa se je komisija z njim pripravljena pogajati, je zapisala predsednica komisije. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Če si bo London premislil, pa se je komisija z njim pripravljena pogajati, je zapisala predsednica komisije. FOTO: Johanna Geron/Reuters


Poslanka je bila pobudnica pisma, v katerem je januarja najmanj 145 podpisanih evropskih poslancev komisijo pozvalo, naj Škotski in Walesu dovoli vrnitev v program Erasmus+, poroča bruseljski spletni medij Politico. Študenti iz Severne Irske, ki je prav tako del Združenega kraljestva, pa bodo v programu lahko še naprej sodelovali, ker je Irska, članica EU, obljubila, da bo financirala njihovo nadaljnje sodelovanje.

London je nato v začetku meseca zagnal svoj mednarodni program študijskih izmenjav, ki ga je poimenoval po znanem britanskem matematiku Alanu Turingu, navaja Politico.

Richard Lochhead, ki je v škotski vladi pristojen za univerzitetno izobraževanje, se je v januarju pogovarjal o možnosti vrnitve Škotske v program z evropsko komisarko za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marijo Gabriel. Takrat je povedal, da sta se strinjala, da je izstop Londona iz Erasmusa obžalovanja vreden, in da bodo z EU še naprej iskali možnosti, kako bi lahko Škotska v čim večji meri sodelovala v programu. Napovedal je, da bo glede tega v stiku tudi z valižansko vlado.

Preberite še:

Komentarji: