Canberra se spreminja v Rim

Scott Morrison verjetno ne bo zadnji novi avstralski premier v tem desetletju
Fotografija: Novi avstralski premier Scott Morrison med prisego. FOTO: AP/Andrew Taylor
Odpri galerijo
Novi avstralski premier Scott Morrison med prisego. FOTO: AP/Andrew Taylor

Politična kriza v Avstraliji se je končala z zamenjavo na vrhu desnosredinske vlade in izvolitvijo že šestega ministrskega predsednika v zadnjem desetletju. Novi avstralski premier je postal konservativec Scott Morrison; na položaju je zamenjal Malcolma Turnbulla, ki mu je vladajoča liberalna stranka po skoraj treh letih vodenja države tako rekoč čez noč obrnila hrbet.

Avstralska politika je pred očmi svetovne javnosti znova upravičila svoj brezkompromisen sloves. Proces odstavitve Malcolma Turnbulla namreč ni bil običajna zamenjava politika, pod vodstvom katerega je vladajoča liberalna stranka zadnje čase beležila padajočo javnomnenjsko podporo, temveč temeljito preračunan udar, organiziran in izveden pod taktirko skupine najbolj konservativnih predstavnikov avstralske desnice. Njegovo ozadje je kompleksno, a ključen povod za Turnbullovo predčasno slovo so bila naraščajoča ideološka trenja v vladi in znotraj stranke, v kateri je dosedanji premier veljal za zmernega sredinskega politika.


Dvojna zaseda


Turnbullova vlada se je v škripcih znašla po tem, ko je morala opustiti svoje cilje za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v ozračje. Teh namreč niso podpirali predstavniki konservativnega krila liberalne stranke, med njimi donedavni notranji minister Peter Dutton, ki je spor v začetku tedna izkoristil kot platformo za naskok na oblast. Dutton je v torek izsilil glasovanje o premierjevi zaupnici, ki ga je Turnbull za las dobil. Toda njegova neprepričljiva zmaga je še dodatno okrepila prepričanje njegovih nasprotnikov, da se je premierov rok trajanja iztekel.

Danes so mu pripravili novo zasedo, z novim, popularnejšim in prepričljivejšim izzivalcem; Turnbullova usoda je bila s tem zapečatena. Vodenje države je po njegovem odstopu prevzel Scott Morrison, konservativni poslanec in trikratni minister, znan predvsem kot avtor za mnoge kontroverzne avstralske politike priseljevanja. Politik, ki velja za pragmatičnega in ambicioznega, je po izvolitvi na mesto premiera obljubil, da bo storil vse za to, da bodo liberalci uspešno strnili svoje vrste, zraven pa povezali tudi politično čedalje bolj razklano državo. Med prioritetami svojega mandata je izpostavil predvsem spopadanje s posledicami hude suše, ki je prizadela vzhod Avstralije.

Malcolm Turnbull je bil po treh letih na oblasti prisiljen v odstop. FOTO: REUTERS/David Gray
Malcolm Turnbull je bil po treh letih na oblasti prisiljen v odstop. FOTO: REUTERS/David Gray


Premik na desno


Po napovedih analitikov je pod Morrisonovim vodstvom premik stranke na desno neizogiben. Njegova ključna težava bo tesna vladna večina v spodnjem domu avstralskega parlamenta. Turnbullova napoved, da bo v kratkem odstopil tudi s položaja poslanca, utegne po poročanju avstralskih medijev že takoj na začetku zakomplicirati načrte njegovega naslednika. Vprašanje je tudi, ali lahko liberalna stranka pod njim na prihajajočih parlamentarnih volitvah prepriča volivce, da je še vedno vredna njihovega zaupanja. Analitiki zaradi teh izzivov Scottu Morrisonu napovedujejo kratek premierski mandat.

Avstralija bi tako lahko kmalu dobila že sedmega premiera v tem desetletju. Politična nestabilnost je v državi v zadnjih letih dosegla "italijanske" razsežnosti, ugotavljajo tuji mediji. Po poročanju Financial Timesa so nanjo vplivali različni faktorji, od napadov Murdochovih medijev, ki so po mnenju nekaterih pomagali spodnesti vsaj dve laburistični vladi, do strukturnih napetosti v političnem sistemu, v katerem veliko moč obvladuje zgornji dom parlamenta, skozi katerega vlade vseh barv le stežka spravijo svoje ključne programske prioritete.

Vprašanje je, kaj politična nestabilnost za državo pomeni na dolgi rok. Kljub temu, da gospodarstvo že več kot tri desetletja neprestano raste in da se Avstralija ponaša z enim najvišjih življenjskih standardov na svetu, trend upadanja zaupanja v politiko ni dosti drugačen kot drugod na Zahodu. Preden se bo obrnil, bo verjetno preteklo še nekaj časa.

Preberite še:

Komentarji: