»Čas je za razrešitev tega predsednika!«

Štiri demokratske kongresnice zahtevajo postopek za razrešitev republikanskega predsednika Donalda Trumpa.
Fotografija: Demokratske kongresnice Ayanna Pressley, Ilhan Abdullahi Omar, Rashida Tlaib in Alexandria Ocasio-Cortez. FOTO: Brendan Smialowski/AFP
Odpri galerijo
Demokratske kongresnice Ayanna Pressley, Ilhan Abdullahi Omar, Rashida Tlaib in Alexandria Ocasio-Cortez. FOTO: Brendan Smialowski/AFP

New York – »Progresivne« demokratke, ki jih je republikanski voditelj Donald Trump pozival k vrnitvi v »njihove« skorumpirane domovine, vračajo udarec. Kongresnice Alexandra Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib in Ayanna Pressley pozivajo k postopku za razrešitev predsednika ZDA.

So antisemitke, so protiameriške, njihova agenda je ogabna, je tvital Trump: »Vsi vemo, da so AOC in njena skupina združba komunistov, sovražijo Izrael, sovražijo svojo lastno državo!« Ali bomo omogočali tega predsednika in poročali o žolčnih bedarijah, ki prihajajo iz njegovih ust, ali pa bomo zahtevali, da prevzame odgovornost za svoje zločine, zdaj sprašujejo predstavnice skrajno levega krila demokratske stranke. »Čas je, da ne dovolimo več predsednikovega norčevanja iz ustave, čas je za postopek razrešitve tega predsednika,« je na tiskovni konferenci v Washingtonu izjavila kongresnica iz Minnesote Ilhan Omar.

Kot priseljenka iz Somalije je Omarjeva tarča še posebej ogorčenih očitkov Donalda Trumpa in drugih konservativcev, ki verjamejo, da jim z grdim vrača za rešitev iz »najslabše države na svetu«. Preden so njeni družini dovolili v ZDA, je Omarjeva več let preživela v kenijskih begunskih taboriščih, skupaj s kolegicami na skrajnem levem polu demokratske stranke pa zdaj Trumpa obtožuje belskega nacionalizma. »Ničesar si ne želi bolj od delitve naše države po rasah, verstvih, spolu ali priseljeniškem statusu, saj ve, da je to zanj edini način za preprečevanje solidarnega sodelovanja vseh nas ne glede na razlike!« Tudi njena v ZDA rojena kolegica palestinskih korenin Rashida Tlaib, ki Trumpa pogosto zmerja z najgršimi imeni, je vodstvo predstavniškega doma pozvala k postopku za razrešitev.

Ilhan Omar FOTO: Alex Wroblewski/AFP
Ilhan Omar FOTO: Alex Wroblewski/AFP


Poziv štirih kongresnic je tudi pritisk na predsednico predstavniškega doma iz njihove lastne demokratske stranke, ki se je doslej obotavljala pred sprožitvijo takšnega postopka. A se Nancy Pelosi najbrž boji le, da se ne bo posrečil, saj je nekoč že izjavila, da hoče Trumpa videti v zaporu. Obsežna preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja ni prinesla dokazov o njegovem sodelovanju z ruskimi poskusi vplivanja na zadnje predsedniške volitve niti o oviranju preiskave. Zmernejši demokrati hočejo bitko nadaljevati z napovedanimi novimi zaslišanji v predstavniškem domu in med številnimi drugimi pričami naj bi prihodnji teden nastopil tudi Mueller.

Alexandria Ocasio-Cortez FOTO: Yuri Gripas/Reuters
Alexandria Ocasio-Cortez FOTO: Yuri Gripas/Reuters


»Smo več kot le štirje ljudje,« je afriška Američanka Pressleyjeva udarila tudi po Pelosijevi, ki je v nedavni razpravi skrajnemu demokratskemu »vodu« dala vedeti, kakšen naj bi bil njihov vpliv v stranki. Demokrati so se poskušali distancirati od štirih »progresivk«, zdaj pa so jih priseljeni sprejeti, kar pomeni, da sprejemajo tudi socializem ter sovraštvo do Izraela in ZDA, že tvita republikanski predsednik. »Slabo za demokrate!« Raziskave javnega mnenja, ki kažejo, da bi ga ta čas na neposrednih volitvah premagali Joe Biden, Elizabeth Warren in Bernie Sanders, razglaša za lažne.

Demokratska predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi. FOTO: Win Mcnamee/AFP
Demokratska predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi. FOTO: Win Mcnamee/AFP

Komentarji: