Cepivo Pfizerja in BioNTecha 85-odstotno učinkovito že po enem odmerku

Ustanovitelj BioNTecha trdi, da so cepivo razvitim državam ponudili za ceno med 15 in 30 evrov na odmerek. Podatek iz pogodbe sicer ostaja zaupen.
Fotografija: Pfizer in BioNTech sta sicer v petek sporočila, da njuno cepivo dva tedna ostane stabilno tudi pri temperaturi med minus 25 in minus 15 stopinj Celzija. FOTO: Luis Robayo/AFP
Odpri galerijo
Pfizer in BioNTech sta sicer v petek sporočila, da njuno cepivo dva tedna ostane stabilno tudi pri temperaturi med minus 25 in minus 15 stopinj Celzija. FOTO: Luis Robayo/AFP

Ameriški Pfizer in nemški BioNTech sta vsem razvitim državam svoje cepivo proti covidu-19 ponudila za ceno med 15 in 30 evrov na odmerek, je povedal ustanovitelj BioNTecha Ugur Sahin. Proizvajalca sta ob tem sporočila, da se lahko njuno cepivo hrani pri višjih temperaturah, kot velja trenutno. Cepivo je 85-odstotno učinkovito že po enem odmerku.

image_alt
Aljoz Ihan: Uporaba cepiva pred odobritvijo Eme spodkopava zaupanje


Ustanovitelj nemškega biotehnološkega podjetja je za nemški Bild pojasnil, da so skupaj s Pfizerjem poleti vsem razvitim državam cepivo, ki so ga razvili, ponudili za ceno med 15 in 30 evrov na odmerek. Julija so nato za vse razvite države, ki so naročile ustrezno veliko količino cepiva, oblikovali cenovni model. »22. julija smo na podlagi novega parametra podpisali pogodbo z ZDA, v kateri je cena znašala 19,5 dolarja. Ta cenovni model je nato veljal za vse razvite države,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Sahin. 19,5 dolarja je približno 16 evrov.
 

Ugibanja nemških medijev


Evropska komisija je jeseni s Pfizerjem in BioNTechom v imenu Evropske unije podpisala pogodbo za dobavo 300 milijonov odmerkov, pri čemer podatek o ceni ostaja zaupen. Več nemških medijev je sicer nedavno poročalo, da naj bi proizvajalca EU svoje cepivo junija ponudila za okoli 54 evrov na odmerek. V pogodbi naj bi cena po navedbah medijev znašala okoli 15,5 evra.

Izraelski znanstveniki so ugotovili, da je bilo cepivo v obdobju od enega do 14 dni po prvem odmerku 47-odstotno učinkovito. Po od 15 do 28 dneh pa je učinkovitost narasla na 85 odstotkov FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Izraelski znanstveniki so ugotovili, da je bilo cepivo v obdobju od enega do 14 dni po prvem odmerku 47-odstotno učinkovito. Po od 15 do 28 dneh pa je učinkovitost narasla na 85 odstotkov FOTO: Dado Ruvic/Reuters


Pfizer in BioNTech sta sicer v petek sporočila, da njuno cepivo dva tedna ostane stabilno tudi pri temperaturi med minus 25 in minus 15 stopinj Celzija. Trenutno morajo to cepivo, ki temelji na inovativni tehnologiji informacijske ribonukleinske kisline mRNK, hraniti pri temperaturi med minus 80 in minus 60 stopinj Celzija, kar otežuje njegovo dobavo. Nove podatke so že vložili pri ameriškem uradu za hrano in zdravila (FDA), da bi ta popravil svoje dovoljenje za uporabo cepiva, navajajo tuje agencije.
 

Izraelski izsledki


Izraelski znanstveniki pa so medtem ugotovili, da je to ameriško-nemško cepivo že po prvem odmerku 85-odstotno učinkovito. V študiji je sodelovalo več kot 9000 zdravstvenih delavcev bolnišnice Sheba v bližini Tel Aviva. Okoli 7000 jih je prejelo en odmerek cepiva, drugi pa še niso bili cepljeni. Na okužbo z novim koronavirusom so testirali samo tiste, ki so kazali znake okužbe ali pa so bili v stiku z okuženo osebo. Potrdili so 170 okužb, od tega jih 52 odstotkov ni bilo cepljenih.

Ob primerjanju obeh skupin so ugotovili, da je bilo cepivo v obdobju od enega do 14 dni po prvem odmerku 47-odstotno učinkovito. Po od 15 do 28 dneh pa je učinkovitost narasla na 85 odstotkov. »Vidimo, da je učinkovitost zelo visoka že takoj po dveh tednih. Po od dveh do štirih tednih po cepljenju je učinkovitost pri zmanjšanju simptomatske okužbe 85-odstotna,« je povedala soavtorica študije, objavljene v znanstveni reviji Lancet, Gili Regev-Johaj. Znanstveniki pa še vedno ugotavljajo, ali lahko ljudje, ki so prejeli oba odmerka cepiva, prenašajo virus naprej.

V Izraelu, ki ima okoli 9,3 milijona prebivalcev, so doslej z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili 4,23 milijona ljudi. Od tega jih je 2,85 milijona prejelo oba odmerka.
 

Preberite še:

Komentarji: