Cerar: To potrjuje oceno, da evropska komisija ni opravila svoje vloge kot varuhinje pogodb EU

»Vse to potrjuje, da ni druge poti, kot da obe državi pristopita k uresničitvi (implementaciji) razsodbe.«
Fotografija: Na pridobljene dokumente o pravnem mnenju evropske komisije se je odzval minister Miro Cerar. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Na pridobljene dokumente o pravnem mnenju evropske komisije se je odzval minister Miro Cerar. FOTO: Leon Vidic/Delo

Na poročanje, da je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker »prezrl« mnenje pravne službe komisije, po katerem bi moral Bruselj podpreti trditve iz slovenskega predloga tožbe glede kršitev prava EU s strani Hrvaške zaradi nespoštovanja arbitražne sodbe, se je odzval novi minister za zunanje zadeve (in bivši premier) Miro Cerar

»Navedeno potrjuje oceno, ki jo je Miro Cerar podal tik po izteku roka za implementacijo arbitražne razsodbe, da evropska komisija ni opravila svoje vloge kot varuhinje pogodb EU.
 Vse to potrjuje, da ni druge poti, kot da obe državi pristopita k uresničitvi (implementaciji) razsodbe. Spomniti velja, da je slovenska stran hrvaški pred meseci že predlagala ustanovitev mešane demarkacijske komisije, ki bi olajšala življenja ljudi ob meji. Kot drugo pa lahko počakamo na razsodbo še enega sodišča. Če ne prej, bo takrat jasno, da neizvršitev odločbe s strani Hrvaške pomeni ne le kršitev mednarodnega prava, pač pa tudi pravnega reda EU. Sosednja Hrvaška bo takrat primorana pristopiti k implementaciji.

 V duhu dobrososedskih odnosov in spoštovanja skupnih evropskih temeljev pa predvsem izražamo upanje, da bo sosednja Hrvaška sedaj vendarle prenehala s kršitvami prava EU, zlasti na morju, in pristopila k implementaciji arbitražne razsodbe,« je odgovor ministra, ki so ga medijem posredovali z ministrstva za zunanje zadeve. Na poročanje se je odzvala tudi novoimenovana državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu Dominika Švarc Pipan. »Ni čudno, da komisija mnenja ni želela obelodaniti niti posredovati Sloveniji. Sedaj pa bo res težko upravičiti nadaljnjo tišino in morebitno sprenevedanje,« je tvitnila mednarodna pravnica.


Kaj je povedal Pahor? 


Predsednik republike Borut Pahor je bil danes v odzivu na razkritje dokumentov kritičen do komisije, ker da stališča ni upoštevala zaradi političnih razlogov. Tovrstno neupoštevanje je po njegovi oceni tudi slabo sporočilo za prihodnje sporazume o meji na Zahodnem Balkanu.

Evropska komisija je po besedah Pahorja zamudila priložnost, ker ni prisluhnila stališču svoje pravne službe in dejala, da je treba tudi spoštovati dvostranske sporazume, ki so bili ratificirani in ki so z odločbo arbitražnega sporazuma določili meje. »To je bistvo mnenja, ki ga komisija zaradi političnih razlogov ni upoštevala,« je predsednik republike dejal ob robu osrednje prireditve na spomin vrnitve Primorske k matični domovini v Komnu.

Kot je nadaljeval, je kritičen do takšnega odnosa Evropske komisije, saj tu ne gre samo za vprašanje nespoštovanja sporazuma o meji med Slovenijo in Hrvaško, ampak je to slabo sporočilo o nespoštovanju morebitnih doseženih sporazumov glede meja na Zahodnem Balkanu v prihodnosti.

Juncker naj bi, tudi na prošnjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, nasvet lastne pravne službe ignoriral. FOTO: Frederick Florin/Afp
Juncker naj bi, tudi na prošnjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, nasvet lastne pravne službe ignoriral. FOTO: Frederick Florin/Afp


Premier Marjan Šarec je spomnil, da je treba spoštovati vladavino prava. Evropska komisija je po njegovih besedah politično telo in ne sodišče, zato se lahko odloči, ali bo upoštevala mnenje pravne stroke. »Odločila se je, da bo ostala nevtralna, kar nas seveda takrat ni razveselilo, tudi danes nas še vedno ne veseli, saj je to napačno sporočilo,« je pojasnil Šarec. 

Predsednik DZ Dejan Židan je ocenil, da lahko predsednik Evropske komisije zaradi političnega kupčkanja ogrozi temelje Evropske unije. »Evropska unija je nastala na spoštovanju pravnega reda, kar pomeni, da je treba pravne postulate in mednarodne sodbe v celoti spoštovati, saj to majhnim narodom daje neko varnost,« je Židan povedal v Komnu.

Hrvaški mediji so večinoma poročali o tem, da slovensko zunanje ministrstvo ni želelo komentirati mnenja pravne službe. Hrvaška vlada pa se je odzvala in dejala, da se je komisija odločila pravilno, saj gre za dvostranski spor med Hrvaško in Slovenijo. »Stališče vlade Republike Hrvaške je, da je potrebno, da Hrvaška in Slovenija kot dve prijateljski državi ter članici zveze Nato in Evropske unije, nadaljujeta dialog in uredita vprašanje meje na obojestransko zadovoljstvo in v dobrososedskemu duhu,« so odgovorili za STA
 

Komentarji: