Italijanski poslanci so novi Contejevi vladi izglasovali zaupnico

Zaupnico vladi je od 606 navzočih podprlo 343 poslancev, 263 jih je glasovalo proti, trije pa so se glasovanja vzdržali
Fotografija: FOTO: Andreas Solaro/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Andreas Solaro/AFP

Spodnji dom italijanskega parlamenta je po celodnevni razpravi nocoj izglasoval zaupnico novi vladi premierja Giuseppeja Conteja, ki jo sestavljajo populistično Gibanje pet zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) in leva stranka Svobodni in enakopravni.

Zaupnico vladi je od 606 navzočih podprlo 343 poslancev, 263 jih je glasovalo proti, trije pa so se glasovanja vzdržali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vlado, že 66. od ustanovitve italijanske republike, so oblikovali v sredo, pred predsednikom države Sergiom Mattarello pa so ministri prisegli v četrtek. Po odločitvi spodnjega doma bo o zaupnici v torek glasoval še italijanski senat.



Conte je pred glasovanjem o zaupnici poslancev dejal, da bi morala Italija zasledovati bolj konstruktiven pristop do Evropske unije. Med prioritetami nove vlade je naštel socialno enakopravnost, krepitev gospodarske rasti in družinsko politiko.

Conte je prepričan, da bi morala Italija svoje interese »zasledovati v okviru in ne zunaj Evropske unije«, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Glede migracij je obljubil strog in odgovoren pristop, vso sporno zakonodajo s tega področja pa bodo ponovno preučili, je dodal. Ob tem je evropske partnerje pozval k več solidarnosti ter se zavzel za evropske humanitarne koridorje, preko katerih bi evakuirali begunce z nevarnih območij.

Prioritete vlade so načrt za prihodnost Italije in odgovor na nujne potrebe italijanskega naroda, je po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA še ocenil Conte.

Ob tem je predlagal socialni pakt za okrepitev zaposlovanja mladih in žensk ter razvoj južni regij. »Imamo zgodovinsko priložnost za preobrat v socialni in gospodarski politiki države. Pri tem želimo več upanja dati predvsem mladim in družinam z nizkim prihodkom,« je povedal Conte.

FOTO: Andreas Solaro/AFP
FOTO: Andreas Solaro/AFP


Italijanska poslanska zbornica bo drevi glasovala o zaupnici novi italijanski vladi, ki jo sestavljajo populistično Gibanje pet zvezd, levosredinska Demokratska stranka (PD) in leva stranka Svobodni in enakopravni. Pričakovati je potrditev zaupnice, saj imajo stranke večino v spodnjem domu parlamenta.

Italija je novo vlado dobila, ko je pred mesecem dni skrajno desna Liga Mattea Salvinija vložila nezaupnico Conteju in s tem sprožila vladno krizo. Tako je razpadla vlada Lige in Gibanja pet zvezd.

Preberite še:

Komentarji: