Potres v Dalmaciji ni povzročil večje gmotne škode

Žarišče potresa je bilo 40 kilometrov severovzhodno od Splita. V potresu v Pakistanu pa poročajo o najmanj 20 mrtvih in več sto ranjenih.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Dejan Vodovnik/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Dejan Vodovnik/Delo

Močnejši potres z magnitudo 4,6, ki je v četrtek zvečer okoli 22. ure stresel širše območje Splita, glede na prve podatke ni povzročil večje gmotne škode. Je pa potres z žariščem pri Buškem jezeru ob meji Hrvaške z Bosno in Hercegovino prestrašil prebivalce v obeh državah.



Prvo poročilo Evromediteranskega seizmološkega centra (EMSC) je navajalo, da je šlo za potres z magnitudo 5,1, a je hrvaška seizmološka služba kasneje potrdila, da je šlo za sunek moči 4,6. Žarišče potresa je bilo 40 kilometrov severovzhodno od Splita na petih kilometrih globine.

Hrvaški seizmologi so za Hrvaško televizijo (HTV) potrdili, da je v četrtek zvečer prvemu potresu sledilo še nekaj šibkejših sunkov, med katerimi je najmočnejši imel magnitudo 2,6.

Potres so čutili v Splitu, Makarski, Sinju, Omišu, Solinu in nekaterih drugih mestih v Dalmaciji ter na tamkajšnjih otokih. Čutili so ga tudi prebivalci v nekaterih mestih v Livnu in Posušju v BiH.

Po pričevanjih prestrašenih prebivalcev so se tla tresla približno deset sekund. Čeprav je v času potresa deževalo, so mnogi zapustili svoje hiše, predvsem v krajih Trilj in Sinj, ki sta bili bliže žarišču, je poročal splitski časnik Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani.

Po dosedanjih podatkih ni bilo večje gmotne škode. Z nekaj hiš blizu žarišču je popadal omet, v vasi Dicmo se je zrušil del stare hiše. Hrvaški mediji poročajo tudi o manjših plazovih na cestah, ki so posledica potresa.



Fotografija je simbolična. FOTO: Naseer Ahmed/Reuters
Fotografija je simbolična. FOTO: Naseer Ahmed/Reuters

Komentarji: