Dečka našli mrtvega, starša v obupu kričala (FOTO in VIDEO)

Našli so ga v soboto zgodaj zjutraj ob 1.25, vendar je že preminil. Po prvih informacijah naj bi padal kar 71 metrov.
Fotografija: Dveletnega Julena so odpeljali z mrliškim avtomobilom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dveletnega Julena so odpeljali z mrliškim avtomobilom. FOTO: Reuters

Rudarji in reševalci so se trinajst dni trudili, da bi rešili dveletnega Julena, toda njihovo žrtvovanje je bilo zaman. Dečka so našli v soboto zgodaj zjutraj ob 1.25, vendar je že bil mrtev.



»Zjutraj ob 1.25 so reševalci vstopili v vodnjak, kjer so iskali Julena in našli preminulo otroško telo,« je uradno sporočilo reševalcev. Tako se je reševalna akcija končala z najslabšim možnim razpletom.

Za zdaj še ni znano, kdaj in zakaj je deček umrl, kar bo potrdila šele obdukcija. Po prvih informacijah naj bi padal kar 71 metrov, dokler ni dosegel prepreke iz umazanije. Edini zrak, ki ga je imel, je bil tisti nad njegovimi nogami in glavo.

Rudarji so bili po neuspešnem reševanju povsem mrki. FOTO: Reuters
Rudarji so bili po neuspešnem reševanju povsem mrki. FOTO: Reuters


Posadka civilne zaščite je preminulega otroka odnesla staršema, ki sta čakala v bližnji hiši. Zraven so bili tudi sorodniki in prijatelji Victorie Garcie in Joseja Rosella. Kmalu so se pred hišo zbrali še ostali reševalci in prostovoljci, ki so sodelovali pri iskanju, vsi skrušeni, saj je bilo njihovo delo brez nagrade.

Pred hišo so v tišini stali več ur, od znotraj so se slišali kriki obupa. Starša nesrečnega dečka sta namreč enega otroka izgubila že pred leti, ko je Julenov triletni bratec Oliver umrl zaradi srčnega zastoja med sprehodom po plaži.

»Vsi v Španiji občutimo neskončno žalost Julenove družine. Pozorno smo spremljali vse korake, da bi ga našli. Vedno bomo cenili neomajna prizadevanja tistih, ki so ga v teh dne iskali,« je tvitnil španski premier Pedro Sanchez.



Mama Victoria Garcia je hišo zapustila v sobotnih jutranjih urah. FOTO: Reuters
Mama Victoria Garcia je hišo zapustila v sobotnih jutranjih urah. FOTO: Reuters


Deček je prejšnjo nedeljo padel v luknjo, globoko več kot sto metrov, ki jo je lastnik zemljišča izvrtal nelegalno, da bi prišel do podtalnice. Za reševanje dečka so rudarji izkopali vzporedno vrtino, kopali pa so nekje do globine sedemdesetih metrov, kjer je bil v sosednji vrtini ujet nesrečni otrok. Obe luknji so nato povezali z vodoravnim rovom, toda žal so bili prepozni.





Čeprav so se trudili noč in dan, so imeli rudarji obilo težav z izkopavanjem zelo trdega kamnitega terena. Delo je potekalo počasi, obenem so moral skrbeti, da se ne bi zrušil reševalni rov. Štirikrat so uporabili tudi eksploziv, vendar v manjši obliki, da ne bi poškodovali sosednjega rova, v katerem je bil ujet dveletni Julen. Skupno so izkopali kar 85.000 kubičnih metrov kamenja in zemlje.

Reševalci so delali noč in dan. FOTO: Reuters
Reševalci so delali noč in dan. FOTO: Reuters


Pri reševanju je šlo narobe prav vse, kar je lahko. Reševalci so večkrat napovedovali, da so od dečka oddaljeni zgolj še 24 ur, a kaj ko so nato vedno znova naleteli na izjemno trde skale in minerale. Nesrečen konec je tako zgolj logična posledica nesrečnega reševanja.

Komentarji: