Del SPD kritičen do migracijskega dogovora

Po tem, ko sta Merklova in Seehofer dosegla dogovor glede migrantov, se bosta morala uskladiti še s koalicijskimi socialdemokrati.
Fotografija: Merklova je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dogovor ocenila kot dober kompromis, z dogovorom pa je bil zelo zadovoljen tudi Seehofer. FOTO: John Macdougall/AFP
Odpri galerijo
Merklova je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dogovor ocenila kot dober kompromis, z dogovorom pa je bil zelo zadovoljen tudi Seehofer. FOTO: John Macdougall/AFP

Berlin - Potem ko sta v ponedeljek zvečer Krščansko-demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel in Krščansko-socialna unija (CSU) notranjega ministra Horsta Seehoferja dosegli dogovor o upravljanju migracij, se bosta morali zdaj uskladiti še s koalicijskimi socialdemokrati (SPD). Iz vrst sledenje sicer prihajajo tudi kritike dogovora.

CDU in CSU sta se v ponedeljek dogovorila o vzpostavitvi tranzitnih centrov ob nemško-avstrijski meji, iz katerih bodo prosilce za azil, ki so bili registrirani že v drugih članicah EU, vračali v te države. Dogovor naj bi predvideval, da bodo deportacije izvajali ob soglasju teh držav, na primer na podlagi administrativnih dogovorov. V primeru, da takih dogovorov ne bi uspeli doseči, bodo migrante vseeno deportirali, in sicer v Avstrijo, s katero bi se o tem dogovorili.

Merklova je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dogovor ocenila kot dober kompromis, z dogovorom pa je bil zelo zadovoljen tudi Seehofer.

Andrea Nahles. FOTO: Bernd Von Jutrczenka/AFP
Andrea Nahles. FOTO: Bernd Von Jutrczenka/AFP


Voditelja obeh konservativnih strank sta dogovor že v noči na danes predstavila tudi predstavnikom SPD. Njihova vodja Andrea Nahles je po srečanju, ki se je končalo zgodaj davi, dejala, da številna vprašanja ostajajo odprta. »Vzeli si bomo čas, ki ga potrebujemo za odločitev,« je povedala.



Določen del socialdemokratov, ki so podoben predlog konservativne unije zavrnili že leta 2015, je sicer do dogovora kritičen. »SPD je izrazila odločno nasprotovanje zaprtim centrom,« je povedal vodja podmladka te stranke Kevin Kühnert. »Pri tem je vseeno, ali so v Severni Afriki, na zunanji meji EU ali v Passauu,« je dodal. Vodja delovne skupine SPD za migracije Aziz Bozkurt pa je povedal, da tranzitni centri niso omenjeni v koalicijski pogodbi.



Kritični so tudi v opoziciji, kjer trdijo predvsem, da gre za star predlog. »CDU in CSU sta na plano privlekla predlog iz leta 2015 in ga prodala kot dogovor,« je povedal vodja Zelenih Robert Habeck.

Po mnenju skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) pa ni mogoče govoriti o preobratu v azilni politiki, kot trdijo v CSU. Vodja AfD Jörg Meuthen je poudaril, da bo težko izgnati prosilce za azil, ko bodo enkrat prestopili nemško mejo. »Tudi vzpostavitev tranzitnih centrov ne bo rešila tega problema,« je dejal.

Tranzitni ali »sidrni centri« so sporni, ker bodo imeli tam nameščeni prosilci minimalen stik z zunanjim svetom, ne bodo smeli delati v Nemčiji ali se učiti nemško.

Doslej se še nobena zvezna dežela ni privolila v vzpostavitev tovrstnega centra na svojem ozemlju. Na Bavarskem, kjer vlada CSU, že stoji takšen center, v katerem je visoka stopnja kriminala, pogosti pa so tudi protesti ljudi v njem.

Komentarji: