Demokrati zavrnili Trumpov kompromis glede priseljencev v ZDA

V zameno za financiranje zidu na meji med ZDA in Mehiko je ponudil triletno podaljšanje statusa migrantov, ki imajo legalen začasen status, in t. i. sanjačev.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je, kot poroča mednarodni tisk, včeraj popoldne po ameriškem času izrazil pripravljenost na kompromis glede ilegalnih priseljencev, zidu in štiritedenskega zastoja v ameriški vladi, najdaljše prekinitve financiranja vladnih agencij v zgodovini ZDA.

Trenutno je zaradi nje na prisilnem, neplačanem dopustu približno 800.000 državnih uslužbencev.

Trump je v zameno za podporo financiranja izgradnje zidu na meji med ZDA in Mehiko, za kar bi bilo potrebne 5,7 milijarde ameriških dolarjev, ponudil podaljšanje predpisov glede priseljencev iz časov administracije Obame, znane kot Daca. Podprl bi triletno podaljšanje statusa okoli 300.000 migrantov, ki jih trenutno ščiti začasen status (TPS oziroma Temporary protection status) in lahko podaljšujejo dovoljenje za delo v ZDA, prav tako bi ponudil kompromis glede 740.000 migrantov, ki so v ZDA ilegalno prišli že kot otroci s starši in so znani pod oznako dreamers, sanjači.

Podrobnosti Trumpovega kompromisa so v javnost prodrle že pred njegovim nagovorom, pri čemer so se ameriški mediji sklicevali na nekega uradnika iz Bele hiše, ki je želel ostati anonimen.

Tako so se na Trumpove predloge že pred njegovim govorom odzvali tudi ameriški demokrati, ki so predlog kompromisa zavrnili. Demokratka Nancy Pelosi, aktualna predsednica predstavniškega doma, v katerem imajo večino demokrati, se je odzvala z izjavo, da je predlog v celoti nesprejemljiv in da ni nekaj, kar bi odražalo dobro vero ter prizadevanja, da bi se priseljencem pomagalo. Podpore predstavniškega doma kompromis ne bi dobil, je dodala.

Komentarji: