DNK vzorec s prtička jih je po 30 letih pripeljal do morilca

26. marca 1986 je v Tacomi v zvezni državi Washington izginilo 12-letno dekle. Po nekaj urnem iskanju so našli njeno truplo. Njenega krvnika so našli šele zdaj. 
Fotografija: S pomočjo napredne tehnologije primere rešujejo tudi po več desetletjih. 
Odpri galerijo
S pomočjo napredne tehnologije primere rešujejo tudi po več desetletjih. 

Tacoma -  V sredo so aretirali 66-letnega Garyja Hartmana. Obtožili so ga posilstva in umora 12-letne deklice, je sporočil vodja policistov Don Ramsdell

Ramsdell je spomnil, da so se Michaella Welch in njeni mlajši sestri 26. marca 1986 odpravili v park Puget. Okoli 10. ure je deklica odkolesarila domov po kosilo, sestrici sta šli v restavracijo na stranišče. Po povratku sestre nista opazili, posumili nista ničesar. Igrali sta se naprej, potem pa sta okoli 14. ure na kraju, kjer bi se morale srečati, opazili sestrino kolo in kosilo. Obvestili sta varuško, ta starše, stekla je iskalna akcija. Randsell je pojasnil, da je dekličino truplo sredi noči na odročnem kraju našel policijski pes. Bila je posiljena in umorjena. 

Policija je zbrala dokaze, a aretirali niso nikogar. Avgusta istega leta je bila umorjena še ena punca, stara 13 let. Sprva je policija, kot je dejal Ramsdell, ki je bil takrat še policist začetnik, menila, da sta primera povezana. 
 

Smrt deklic je pretresla skupnost


Policija je iz zbranih dokazov izluščila DNK profil, a v bazah podatkov niso našli ujemajoče osebe. Leta 2016 je začela policija znova delati na primeru, ko so se povezali z genetiki. Napredna tehnologija omogoča, da DNK neznane osebe povežejo z družinskimi člani in nato s pomočjo javno dostopnih podatkov gradijo družinsko drevo.

V preiskavi so identificirali brata in steklo je prikrito sledenje, je pojasnil Ramsdell. Detektiv Steve Reopelle je sledil Hartmanu v restavracijo in ga opazoval pri uporabi prtička, ki je nato postal ključni dokaz. Zmečkanega v košu ga je namreč pobrala policija, ga poslala v laboratorij in DNK vzorec se je ujemal z vzorcem s prizorišča zločina. In tako je sledila aretacija. 

Prav tako s pomočjo napredne tehnologije je vzorčenje DNK še pokazalo, da omenjena primera vendarle nista bila povezana, v primeru smrti Jennifer Bastian so maja lani aretirali 60-letnega Roberta Washburna

»Tehnologija na področju DNK hitro napreduje. Če ste kriminalec in ste na kraju zločina pustili svoj DNK, se raje predajte, ker vas bomo tako ali tako ujeli,« pa je poudaril tožilec Mark Lindquist

Komentarji: