Dobrodelna organizacija matere Tereze naj bi prodajala otroke

Dobrodelni misijon je otroke dajal v posvojitev do leta 2015, ko je Indija spremenila zakone glede posvojitev.
Fotografija: Misijonarke obtožbe zavračajo in so nad obtožbami »popolnoma ogorčene«.FOTO: Petar Petrov/Reuters
Odpri galerijo
Misijonarke obtožbe zavračajo in so nad obtožbami »popolnoma ogorčene«.FOTO: Petar Petrov/Reuters

Kalkuta - Uslužbenci in nune redu Misijonark ljubezni, ki ga je ustanovila mati Tereza, so v minulih tednih v indijski zvezni državi Jharkhand na vzhodu Indije parom brez otrok prodali štiri novorojenčke, ki so bili rojeni v izvenzakonski zvezi. Organizacija sicer vse obtožbe zavrača in dodaja, da so nad obtožbami »popolnoma ogorčeni«.

Afera domnevnega prodajanja novorojenčkov je v javnost prišla, ko je policija v četrtek zaradi obtožb domnevne prodaje dva tedna starega novorojenčka aretirala nuno in uslužbenca zavetišča za neporočene ženske v mestu Ranchi, prestolnici indijske zvezne države Jharkhand, ki ga vodi red Misijonark ljubezni.

Kot je povedal direktor tamkajšnje policije Shyamanand Mandal, je policija ugotovila, »da je osebje v minulih dveh mesecih parom brez otrok prodalo štiri dojenčke«. Povedal je še, da je organizacija tri otroke prodala za skupno 220.000 indijskih rupij oz. okoli 2800 evrov, medtem ko na eno plačilo še čaka.

Dobrodelni misijon je otroke dajal v posvojitev do leta 2015, ko je Indija spremenila zakone glede posvojitev. FOTO: Mufty Munir/Epa
Dobrodelni misijon je otroke dajal v posvojitev do leta 2015, ko je Indija spremenila zakone glede posvojitev. FOTO: Mufty Munir/Epa


Mandal je izpostavil tudi verjetnost, da je primerov prodaje dojenčkov še več, saj nekatere obtožbe segajo vse do leta 2015. Dopustil pa je možnost, da morda ni šlo za prodajo otrok in da je možno, da je organizacija na tovrsten način le olajševala posvojitve. Kot je še dejal, je bil to kljub temu nezakonito dejanje, saj je tudi v primeru posvojitve potrebno pristojnim organom predložiti vlogo za posvojitev, česar pa zavetišče ni storilo.Red Misijonark ljubezni s sedežem v prestolnici zvezne države Zahodna Bengalija Kolkata je medtem sporočil: »To se ne bi smelo nikoli zgoditi. Popolnoma je v nasprotju z našim moralnim prepričanjem. Skrbno preučujemo to zadevo.« Ob tem je še napovedal, da bodo v primeru, da so obtožbe resnične, sprejeli ustrezne ukrepe.Mati Tereza je leta 1950 ustanovila red Misijonarke ljubezni za pomoč najrevnejšim prebivalcem mesta Kolkata. Danes red šteje več kot 4500 redovnic, ki delujejo v več kot 130 državah, tudi Sloveniji. Red po vsem svetu skrbi za pomoči potrebne, med drugim tudi za brezdomce, invalide, obolele z aidsom in sirote.

Komentarji: