Dogovor med ZDA in Mehiko o obvladovanju migrantske krize

Po Trumpovih grožnjah Mehike v ponedeljek ne bodo zadele nove carine.
Fotografija: Tovornjaki čakajo na prestop mehiške meje z ZDA. Foto: Reuters
 
Odpri galerijo
Tovornjaki čakajo na prestop mehiške meje z ZDA. Foto: Reuters  

New York – Mehika se bo v ponedeljek izognila pet odstotnim carinam na ves izvoz v ZDA, ki bi se lahko postopno zvišale celo do petindvajset odstotkov. Ameriški predsednik Donald Trump, ki je grozil z njimi, je včeraj naznanil, da so se sporazumeli o zmanjšanju nezakonitega priseljevanja. Mehika zdaj soglaša s policijskimi okrepitvami na svoji južni meji in zadrževanjem prosilcev za azil v ZDA.

Migranti iz Indije, Bangladeša in Pakistana v Mehiki. FOTO: Reuters<br />
 
Migranti iz Indije, Bangladeša in Pakistana v Mehiki. FOTO: Reuters
 
V ZDA je v zadnjem času prišlo sto tisoč in več nezakonitih migrantov na mesec, maja celo 140 tisoč, in Trump je začel rožljati s carinami. Mehika je prej zavračala pravilo prve varne države kot zatočišča za iskalce azila. Ni še znano, ali ga zdaj sprejema, na svoji južni meji pa bodo poskušali narediti več reda. Ameriške oblasti obtožujejo, da prek Mehike ne prihajajo le številni nezakoniti migranti iz nekaterih južnoameriških držav, zajeli so celo večje skupine Afričanov ter veliko nezakonitih drog. Mnogi migranti potujejo z otroki v upanju, da bodo vsaj ti lažje vstopili v ZDA.

Trumpove grožnje bi lahko zelo prizadele meddržavno sodelovanje, saj je Mehika lani v ZDA izvozila za več kot 346 milijard dolarjev dobrin, še posebej kmetijskih izdelkov, v tej državi pa za ameriški trg proizvajajo tudi številne tovarne avtomobilov in avtomobilskih delov. Zaradi trgovinske vojne s Kitajsko je Mehika na dobri poti, da postane najpomembnejša trgovinska partnerica ZDA.

Trumpove grožnje bi lahko zelo prizadele meddržavno sodelovanje, saj je Mehika lani v ZDA izvozila za več kot 346 milijard dolarjev dobrin. FOTO: Reuters
Trumpove grožnje bi lahko zelo prizadele meddržavno sodelovanje, saj je Mehika lani v ZDA izvozila za več kot 346 milijard dolarjev dobrin. FOTO: Reuters

Komentarji: