Dosežen dogovor o umiku ruskih bank iz sistema swift

Zahodne zaveznice so dosegle dogovor o nizu novih finančnih sankcij proti Rusiji.
Fotografija: Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo ukrepe, o katerih so se dogovorile zahodne zaveznice, predlagala članicam EU, da bi »okrepili odziv na rusko invazijo na Ukrajino in ohromili Putinovo zmožnost financiranja svojega vojnega stroja«. FOTO: Olivier Hoslet/AFP
Odpri galerijo
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo ukrepe, o katerih so se dogovorile zahodne zaveznice, predlagala članicam EU, da bi »okrepili odziv na rusko invazijo na Ukrajino in ohromili Putinovo zmožnost financiranja svojega vojnega stroja«. FOTO: Olivier Hoslet/AFP

Zahodne zaveznice, vključno z Evropsko komisijo, so dosegle dogovor o nizu novih finančnih sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije nad Ukrajino. Te vključujejo tudi izključitev določenih ruskih bank iz plačilnega sistema Swift.

V skupni izjavi so se Evropska komisija, Francija, Nemčija, Italija, Velika Britanija, ZDA in Kanada zavezale, da bodo zagotovile umik določenih ruskih bank iz združenja za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo Swift.

image_alt
Ruska vojska se približuje jedrski elektrarni v Zaporožju

»To bo zagotovilo, da bodo te banke odrezane od mednarodnega finančnega sistema, in bo škodovalo njihovi zmožnosti, da delujejo globalno,« so zapisale v sporočilu, ki so ga med drugim poslali iz Bruslja in Bele hiše.

Kot je v Berlinu pojasnil tiskovni predstavnik nemške vlade, naj bi šlo v prvi vrsti za banke, ki so že deležne sankcij mednarodne skupnosti.

Države in Evropska komisija so napovedale tudi sankcije, ki bodo ruski centralni banki onemogočile uporabo svojih mednarodnih rezerv na način, ki bi spodkopal učinek njihovih sankcij.

Po besedah visokega predstavnika ameriške administracije to pomeni, da ruska centralna banka ne bo več mogla »podpirati rublja«, država pa bo postala »globalna ekonomska in finančna izobčenka«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zavezale so se še ukrepanju proti ljudem in pravnim osebam, ki prispevajo k vojni v Ukrajini in škodljivim dejavnostim ruske vlade, zlasti v luči omejitve prodaje t. i. zlatih potnih listov. S pomočjo teh so namreč lahko bogati Rusi, povezani z rusko vlado, postali državljani drugih držav in tako pridobili dostop do njihovih finančnih sistemov.

Že v prihodnjem tednu nameravajo oblikovati tudi posebno transatlantsko delovno skupino, ki naj bi zagotovila učinkovito uresničevanje finančnih sankcij, tako da bi prepoznali in zamrznili premoženje posameznikov in družb, ki obstajajo znotraj njihovih pristojnosti.

Obenem pa načrtujejo tudi okrepitev usklajevanja pri delovanju proti dezinformacijam in drugim oblikam hibridne vojne, so še zapisali v skupni izjavi.

Kot je po videokonferenci z voditelji sodelujočih držav sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bo sedaj voditeljem držav članic EU predlagala te nove ukrepe, s katerimi naj bi »okrepili naš odziv na rusko invazijo na Ukrajino in ohromili Putinovo zmožnost financiranja svojega vojnega stroja«.

Preberite še:

Komentarji: