Donald Trump za veleposlanico v Slovenijo pošilja podjetnico in humanitarno aktivistko

Lynda Blanchard je soustanoviteljica razvojne fundacije 100X, ki se posveča ustvarjalnim rešitvam pri odpravljanju revščine in izboljšanju življenja otrok po svetu.
Fotografija: Lynda Blanchard FOTO: 100x Development Foundation
Odpri galerijo
Lynda Blanchard FOTO: 100x Development Foundation

Bela hiša je za novo ameriško veleposlanico v Sloveniji predlagala Lyndo Blanchard, poslovno žensko in humanitarno aktivistko iz Alabame, ki se doslej ni ukvarjala z diplomacijo. Če jo bo senat potrdil, bo nasledila kariernega diplomata Brenta Hartleyja, ki se mu bo julija iztekel mandat.

Blanchardova je soustanoviteljica krščanske humanitarne organizacije 100X Development Foundation, ki se ukvarja z bojem proti revščini in pomaga zbirati denar za programe v devetih državah. Biografija na spletni strani organizacije jo opisuje kot uspešno poslovno žensko, ki sodeluje z več kot milijardo dolarjev vrednim podjetjem za naložbe v nepremičnine B & M Management Company. Morda je to skupna točka z nekdanjim nepremičninarjem, ki je postal predsednik ZDA, z Donaldom Trumpom jo povezuje tudi Franklin Graham, sin slovitega evangelijskega pridigarja Billyja Grahama in vnet zagovornik predsednika.

Graham se je s Trumpom razšel ob politiki Bele hiše ločevanja otrok in staršev, ki so na nedovoljen način vstopili v ZDA, kar je zdaj Trump preklical, zanimivo bi bilo slišati stališče morebitne nove ameriške veleposlanice, ki se bori za blaginjo otrok in je sama mati in krušna mati sedmim otrokom. Mednarodne izkušnje si je nabirala z dobrodelnim delovanjem v Afriki, Aziji in Južni Ameriki. V domači Alabami pa sodeluje kot svetovalka v organizaciji, ki s terapevtskim jahanjem pomaga ljudem s čustvenimi, fizičnimi, spoznavnimi in razvojnimi motnjami. Obvlada pet računalniških jezikov, saj je diplomirala iz matematike in računalništva. Z ljudmi se poleg angleščine lahko sporazumeva z osnovami španščine.

Med Trumpovo volilno kampanjo je na družbenem omrežju faceboook promovirala skrajno desno propagando, kot je spletni blog Yes I'm Right, ki je širil neresnične teorije zarot. Iz njenih objav pa je možno razbrati, da ima konservativna krščanska stališča.

Blanchardova je že druga podjetnica, ki jo Trumpova vlada želi poslati v Slovenijo, kandidatura kalifornijske hotelirke Kelly Roberts, ki naj bi jo izbrala prva dama Melania Trump, pa se je septembra lani končala z njenim odstopom. Robertsonova je bila skupaj s soprogom Duanom velika donatorka republikanski stranki, za Blanchardovo za zdaj ni jasno, ali spada med donatorske diplomate, ki so si svojo položaj prislužili z odprto denarnico politikom.

Prav tako še ni vesti, ali je prva dama iz Sevnice tudi tokrat sodelovala pri izbiranju, že pri Robertsovi pa naj bi si želela, da ZDA v Sloveniji predstavlja nekdo s poslovnimi izkušnjami.

Komentarji: