»Državi ni uspelo ustaviti podlih zločinov, ki so se dogajali več desetletij«

Žrtve pedofilov so opravičilo na splošno sprejele, nekateri pa so opozorili, da se ni veliko spremenilo.
Fotografija: Scott Morrison se je z nekaterimi žrtvami pedofilov tudi srečal. FOTO: Handout Reuters
Odpri galerijo
Scott Morrison se je z nekaterimi žrtvami pedofilov tudi srečal. FOTO: Handout Reuters

Avstralski premier Scott Morrison se je danes v imenu države opravičil več tisoč žrtvam pedofilov. V čustvenem nagovoru pred parlamentom je priznal, da državi ni uspelo ustaviti »podlih zločinov«, ki so se dogajali več desetletij, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Zagrešili so jih Avstralci nad Avstralci, sovražniki med nami,« je poudaril premier v govoru, ki ga je neposredno prenašala televizija. Nagovor je na balkonu v parlamentarni dvorani ter na posebnih sprejemih po vsej državi spremljalo več sto žrtev in njihovih svojcev.

»Kot narod nismo izpolnili dolžnosti do njih, zapustili smo jih in zaradi tega nas bo vedno sram,« je dodal vidno pretresen in pri tem omenil spolno nasilje v verskih in državnih ustanovah.

V imenu države se je opravičil zlorabljenim otrokom, njihovim staršem ter žvižgačem, ki jim niso prisluhnili, ter partnerjem in otrokom zlorabljenih otrok, ki so se morali soočati s posledicami zlorab.

Žrtve pedofilov so opravičilo na splošno sprejele. FOTO: Jewel Samad/Afp
Žrtve pedofilov so opravičilo na splošno sprejele. FOTO: Jewel Samad/Afp


Premier se je v imenu države opravičil skoraj leto dni po tem, ko je posebna vladna komisija v nacionalnem poročilu o spolnih zlorabah otrok decembra lani izpostavila, da so se avstralske institucije »hudo izneverile« otrokom v njihovi oskrbi, saj so dopustile, da jih je bilo več deset tisoč zlorabljenih.

Avstralska vlada je posebno komisijo z nalogo, da razišče institucionalne odzive na spolne zlorabe otrok, ustanovila leta 2012, po desetletju pritiskov, da je treba obtožbe o teh zlorabah po vsej državi temeljito preiskati.

Morrison je v današnjem govoru napovedal ustanovitev državnega muzeja, s katerim bi ljudi seznanili s posledicami spolnih zlorab otrok. »Sodelovali bomo s skupinami, ki bodo zagotovile, da bodo vaše zgodbe zabeležene, da bodo slišali vašo resnico, da se narod ne bo obrnil stran in da nikoli ne bo pozabil strahot, ki ste jih doživeli,« je obljubil žrtvam.

Avstralska vlada je ustanovila posebno komisijo z nalogo, da razišče institucionalne odzive na spolne zlorabe otrok. FOTO: David Gray/Reuters
Avstralska vlada je ustanovila posebno komisijo z nalogo, da razišče institucionalne odzive na spolne zlorabe otrok. FOTO: David Gray/Reuters


Žrtve pedofilov so opravičilo na splošno pozdravile, nekateri pa so opozorili, da se ni veliko spremenilo.

»Za ljudi, kot sem jaz, je pomembno, da nam verjamejo,« je dejal Richard Jabara, ki je bil v 70. letih prejšnjega stoletja žrtev pedofilskega duhovnika. »Dolgo smo bili sami. Še svoji družini me je bilo sram priznati, kaj se mi je zgodilo, tako da je bila danes dobra priložnost za to,« je dodal.

Pred parlamentom v Canberri so se v času premierovega opravičila zbrali svojci žrtev, ki so že pokojne. Nosili so transparente, na katerih so bila imena njihovih otrok, bratov in sester, za katere je uradno opravičilo prišlo prepozno.

Morrison se je z nekaterimi žrtvami pedofilov tudi srečal. »Nikoli nisem v kakem prostoru doživel tolikšne bolečine,« je povedal novinarjem po srečanju.

Komentarji: