Dunaj sredi priprav na srečanje Putin-Trump

Predsednika Rusije in ZDA naj bi se v avstrijski prestolnici sestala 15. julija.
Fotografija: Voditelja Rusije in ZDA sta se prvič dobila na kratkem pogovoru pred enim letom ob robu vrha skupine držav G-20. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Voditelja Rusije in ZDA sta se prvič dobila na kratkem pogovoru pred enim letom ob robu vrha skupine držav G-20. FOTO: Reuters

V Moskvo prihaja svetovalec za nacionalno varnost ameriškega predsednika Donalda Trumpa John Bolton, da bi se dogovoril o pripravi prvega srečanja med svojim šefom in njegovim ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Kakor so razkrili avstrijski mediji, bo sestanek 15. julija na Dunaju.

To ne bo prvo osebno srečanje med voditeljema Rusije in ZDA, ki sta se prvič dobila na kratkem pogovoru pred enim letom ob robu vrha skupine držav G-20. Še bolj bežen je bil novembra lani njun sestanek med vrhunskim srečanjem držav Azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec), sta pa se večkrat pogovarjala po telefonu. A pravega vrhunskega srečanja med vladarjema držav, ki sta se zapletli v novo hladno vojno, še ni bilo, čeprav je Trump, ki je med predvolilnim bojem obljubljal izboljšanje odnosov z Rusijo, na čelu ZDA že skoraj leto in pol. V Kremlju o podrobnostih morebitnega sestanka še nočejo govoriti. »Sporočili bomo takoj, ko bomo pripravljeni,« je v nedeljo izjavil Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

Je pa v soboto ameriški zunanji minister Mike Pompeo povedal, da se Bolton med svojo evropsko turnejo ne odpravlja le v Rim in London, temveč bo obiskal tudi Moskvo, kjer se bo z gostitelji pogovarjal prav o bližnjem srečanju med Trumpom in Putinom. »Po mojem je velika verjetnost, da se bo predsednik Trump sestal s svojim ruskim kolegom zelo kmalu po Boltonovem obisku,« je Pompeo izjavil za ameriško televizijo MSNBC.

Pravega vrhunskega srečanja med vladarjema držav, ki sta se zapletli v novo hladno vojno, še ni bilo. FOTO: Reuters
Pravega vrhunskega srečanja med vladarjema držav, ki sta se zapletli v novo hladno vojno, še ni bilo. FOTO: Reuters


Iz Moskve so že pred dnevi sporočili, da srečanje ni načrtovano pred tem, ko se bo Trump 11. in 12. julija udeležil vrhunskega srečanja Nata v Bruslju. Avstrijski tabloid Kronen Zeitung je v nedeljo razkril, da bo sestanek med Putinom in Trumpom 15. julija. Srečala naj bi se na Dunaju, kamor so menda že prispeli diplomati in varnostni strokovnjaki iz Rusije in ZDA, ki že »pripravljajo teren« za njun pogovor. Po informacijah tabloida bo dokončna odločitev sprejeta sredi tega tedna, morebitno prvo resno srečanje med Putinom in Trumpom sredi Dunaja pa bi bil pravi mednarodni diplomatski uspeh za avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. V časniku dodajajo, da temu srečanju še vedno nasprotujejo Britanci, ki da v zakulisju spletkarijo proti njemu. Da je britanska vlada v »paniki«, so konec prejšnjega tedna zapisali tudi v londonskem dnevniku Times, saj jih je Trump neprijetno presenetil že na nedavnem propadlem vrhu skupine držav G-7, kjer je pozval, naj Rusijo spet vključijo v G-8, in tako preprečil poskuse britanske premierke Therese May, da bi zaradi »afere Skripal« še bolj izolirala Putina.

Novica o tem, da bi si Avstrija želela gostiti prvo srečanje med voditeljema Rusije in ZDA, ni nova. A da bo avstrijska prestolnica zares najverjetnejše mesto tega zelo pričakovanega srečanja, so se v medijih pojavile informacije po Putinovem obisku na Dunaju na začetku tega meseca. Takrat sta se z gostiteljem Kurzem za zaprtimi vrati bojda pogovorjala tudi o tej temi. Kasneje je avstrijski kancler in voditelj ljudske stranke v pogovoru za nacionalno televizijo potrdil, da je to res. Prvi človek svobodnjakov, ki so v vladajoči koaliciji z ljudsko stranko, in podpredsednik avstrijske vlade Heins-Christian Strache pa je izjavil, da »se mi kot nevtralna država zavzemamo za oprti dialog in posredovanje. Dunaj je idealno mesto za srečanjem med Putinom in Trumpom.«

Novica o tem, da bi si Avstrija želela gostiti prvo srečanje med voditeljema Rusije in ZDA, ni nova. FOTO: AP
Novica o tem, da bi si Avstrija želela gostiti prvo srečanje med voditeljema Rusije in ZDA, ni nova. FOTO: AP


Prestolnica severne sosede, kjer ima sedež kar nekaj pomembnih mednarodnih organizacij (Ovse, IAEA in Opec), je že bila prizorišče pogovorov med poglavarjema dveh največjih jedrskih sil na svetu, a po ameriški »zmagi« v prejšnji hladni vojni bo zdaj prvič gostila tovrstno spoznavno srečanje predsednikov Rusije in ZDA. Še v času Sovjetske zveze sta 4. junija 1961 na Dunaju prvič osebno srečala sovjetski premier Nikita Hruščov in John F. Kennedy, ki je na začetku tega leta zaprisegel kot novi predsednik ZDA. Glavna tema pogovorov sta bila vprašanje razdeljenega Berlina in množični prebegi vzhodnih Nemcev na Zahod ter kriza v Laosu, kjer sta se supersili zapletli v »vojno prek posrednikov«. Čeprav nista sklenila nobenega konkretnega dogovora, je bil Hruščev s sestankom zadovoljen, Kennedy pa je kasneje izjavil, da je bil to najtežji trenutek v njegovem življenju in da ga je sogovornik »raztrgal«.

Podobno »uspešno« je bilo srečanje med sovjetskim voditeljem Leonidom Brežnjevim in njegovim ameriškim kolegom Jimmyjem Carterjem, ki se je 18. junija 1978 prav tako odvilo v prestolnici severne sosede. Državnika sta takrat v nekdanji cesarski palači Hofburg sicer slovesno podpisala sporazum o omejevanju strateškega jedrskega orožja Salt 2, a ta ni nikoli začel veljati. Še istega leta je Moskva z vojsko priskočila na pomoč »bratskemu režimu« v Afganistanu, zato ameriški senat sporazuma ni hotel ratificirati.

Komentarji: