Ekvadorski predsednik: Assange je veleposlaništvo uporabljal za vohunjenje

Lenin Moreno je še poudaril, da Assange ni skrbel za lastno higieno.
Fotografija: Julian Assange je po skoraj sedmih letih v rokah britanske policije. FOTO: Henry Nicholls/Reuters
Odpri galerijo
Julian Assange je po skoraj sedmih letih v rokah britanske policije. FOTO: Henry Nicholls/Reuters

Julian Assange je ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu uporabljal kot »središče za vohunjenje«, je izjavil Lenin Moreno, predsednik Ekvadorja. Poudaril je še, da nobena država ni vplivala na njegovo odločitev, da odvzame dobrodošlico na veleposlaništvu.

V intervjuju za Guardian je Moreno poudaril, da je Assange večkrat kršil pogoje azila in da je od Britanije dobil pisna zagotovila, da ne bodo kršili temeljnih pravic oziroma ga poslali kam, kjer bi ga lahko dočakala smrtna kazen. 47-letnega ustanovitelja Wikileaksa so aretirali v četrtek, ko je Ekvador preklical njegov azil in s tem končal njegovo sedemletno bivanje na veleposlaništvu.

Assangeu grozi 12 mesecev zapora zaradi kršitev pogojne kazni, s tem ko se je zatekel na veleposlaništvo. To je storil, ko je izgubil v procesu izročitve Švedski, kjer so ga obtožili posilstva. Assange se bori proti izročitvi ZDA, kjer ga hočejo prijeti zaradi objave tajnih dokumentov.

Morenova poteza je v Ekvadorju naletela na mešane odzive. Prejšnji predsednik Rafael Correa ga je označil za največjega izdajalca v zgodovini Ekvadorja in Latinske Amerike.

Moreno je za Guardian dejal, da so Assangea sprejeli velikodušno, a da se gost ni odzval temu primerno. »Odpoklic azila je v skladu z mednarodnimi zakoni. To je suverena odločitev. Nismo je sprejeli zaradi zunanjih pritiskov,« je poudaril.

Dodal je, da se je Assange zelo grdo obnašal do zaposlenih. »Njegovo obnašanje je bilo popolnoma neprimerno glede na vso zaščito, ki mu jo je nudil Ekvador skoraj sedem let. Grdo se je obnašal do uradnikov na veleposlaništvu v Londonu, zlorabljal je potrpljenje. Razvil je agresivno kampanjo proti Ekvadorju in začel groziti tudi tistim, ki so mu pomagali.«

Španski časopis El Pais je pridobil in objavil posnetke življenja na veleposlaništvu. Med drugim je videti tudi, da je Assange rolkal:


Guardian navaja, da je bil Wikileaks morda povezan z anonimno spletno stranjo, na kateri so trdili, da je Morenov brat ustanovil podjetje v davčni oazi, hkrati pa so na spletni strani objavljali zasebne fotografije Morena in njegove družine.

Moreno je za britanski časnik še poudaril, da Assange ni skrbel za higieno, kar je vplivalo na njegovo zdravje, vplivalo pa je tudi na druge diplomatske primere na veleposlaništvu.

Assangeeva odvetnica Jennifer Robinson je zanikala vse obtožbe. »Najprej moram reči, da je Ekvador izrekel nekaj neprimernih izjav. S tem je hotel upravičiti nezakonito dejanje, da so dopustili britanski policiji, da vstopi v veleposlaništvo.«  

Preberite še:

Komentarji: