Elon Musk je v velikih težavah. So mu dnevi na čelu Tesle šteti?

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo je vložila tožbo zoper Elona Muska zaradi tvita o umiku Tesle z borze.
Fotografija: Elon Musk meni, da je tožba neupravičena. FOTO: Peter Parks/AFP
Odpri galerijo
Elon Musk meni, da je tožba neupravičena. FOTO: Peter Parks/AFP

Dolg jezik ali pa v teh časih prehitri prsti na družbenih omrežjih lahko še kako tepejo lastnika jezika ali prstov.

Kako se z enim tvitom spraviti v zelo velike težave, se zdaj verjetno že zaveda prvi mož Tesle Elon Musk

Sedmega avgusta letos je zapisal: »Razmišljam, da bi Teslo pri ceni 420 dolarjev umaknil z borze. Financiranje zagotovljeno.« Njegove misli so nemudoma dvignile veliko prahu, povišale pa so tudi ceno delnic, kar marsikomu, še posebno strogim ameriškim regulatorjem, ni bilo všeč. Cena delnic je tistega dne poskočila za okoli devet odstotkov, od takrat do danes se je že precej znižala.Zdaj je ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) zoper človeka, ki v vesolje pošlje avtomobil, ker pač lahko, vložila tožbo zaradi »lažnih in zavajajočih« izjav, ki jih je podal investitorjem. Med drugim zahtevajo zelo visoko globo, pa tudi to, da bi mu sodniki preprečili, da bi bil direktor javnega podjetja. To bi pomenilo, da bi bilo njegove kariere na čelu Tesle konec, kar je skoraj nepredstavljivo, saj podjetje številni enačijo z njegovo osebnostjo in vizijo čiste prihodnosti. Spomnite se ljudi, ki so pred leti stali v dolgih vrstah, da bi vplačali aro za avtomobil, ki jim ga je karizmatični, a provokativni šef le predstavil in obljubljal. Serijska dobava se je pravzaprav začela šele zdaj, a se še kako poznajo porodne težave modela tri. 

Steven Peiken in Stephanie Avakian iz komisije za vrednostne papirje sta napovedala tožbo proti zvezdniku med direktorji. FOTO: Zach Gibson/AFP
Steven Peiken in Stephanie Avakian iz komisije za vrednostne papirje sta napovedala tožbo proti zvezdniku med direktorji. FOTO: Zach Gibson/AFP


Predstavnica komisije Stephanie Avakian je pojasnila, da so zavezani, da vse pozovejo k odgovornosti, ne glede na »zvezdniški status, ki ga imajo kot inovatorji«. V tožbi med drugim piše, da je Musk zaokrožil številko na 420 dolarjev, ker je »pred kratkim spoznal simboliko tega števila med uživalci marihuane« in je mislil, da bo to njegovemu dekletu smešno. Takrat je bil v zvezi s kanadsko glasbenico Grimes. Po navedbah komisije se Musk pred tvitom ni z nikomur posvetoval. 

Manj kot tri tedne po tvitu je Musk opustil načrte o privatizaciji. Glede izjav o zagotovljenem financiranju pa je dejal, da je to temeljilo na pogovorih s skladom iz Savdske Arabije, kjer so mu svetovali privatizacijo in mu obljubljali finančno injekcijo. 

Izjave na tvitterju so pod drobnogled, kot so potrdili minuli teden, vzeli tudi na ameriškem pravosodnem ministrstvu, kjer so podjetje zaprosili za dokumentacijo. 

Napovedana tožba je seveda že vplivala na ceno delnic. 


»Neupravičena tožba«


Muska je tožba užalostila. »Ta neupravičena tožba komisije me je užalostila in razočarala. Moje poteze so bile v interesu zaupanja, transparentnosti in blaginje investitorjev. Integriteta je največja vrednost v mojem življenju in dejstva bodo pokazala, da tega nisem nikoli prekršil na noben način,« se je v izjavi odzval Musk. 

Podjetje in upravni odbor sta v skupni izjavi dodala, da »povsem zaupata Elonu, njegovi integriteti in vodenju podjetja. Naša osredotočenost ostaja pri produkciji modela 3 ter dobavi avtomobila kupcem, delničarjem in zaposlenim.« 


Neumne provokacije razočarale tudi oboževalce   


Musk je letos imel kar nekaj nenavadnih epizod, med drugim je na pogovoru z investitorji nekatere analitike odpravil, da na dolgočasna vprašanja ne bo odgovarjal. Jeza ga je gnala, da je enega izmed junakov reševanja tajskih dečkov označil za pedofila, za kar se je opravičil, a si kljub temu nakopal tožbo, precej se je zapletal v spore z novinarji, ne nazadnje pa je na intervjuju tudi kadil (no, ni inhaliral) marihuano. 

Musk je bil znan po vojski zvestih oboževalcev, ki so z njim vztrajali tudi v težkih časih, ki jih je vajen. Ne nazadnje je bil pred desetletjem pred skorajšnjim bankrotom tako Tesle kot vesoljskega podjetja SpaceX, ki se ozira po potovanjih na Luno in Mars oziroma okoli njiju

Z zadnjimi potezami pa je razočaral tudi marsikoga od najzvestejših in negotovo je, kako trden je še njegov ugled. Na spletni platformi reddit ali drugih forumih o Tesli so se številni strinjali, da je bila tokrat neumna poteza, spet drugi menijo, da ni sodnika, ki bi Musku prepovedal biti na čelu podjetja. 

Prejšnji komisar omenjenega ameriškega regulatorja in profesor na Stanfordu Joseph Grundfest je za BBC komentiral, da bo pomembno, kako bo Tesla disciplinirala svojega prvega moža, a hkrati ohranila vrednost delnic. Meni, da bi lahko na mesto prvega moža postavili koga drugega, Musku pa dali položaj šefa produkcije. Prav tako naj si po profesorjevem mnenju omisli »varuško za twitter«, da na tej platformi ne bo mogel komunicirati, dokler se o tem ne bo pogovoril z odgovornim odraslim. 

Preberite še:

Komentarji: