Etiopska vojska naj bi prevzela nadzor v prestolnici regije Tigrej

Etiopska vlada je sporočila, da je vojska prevzela nadzor nad Mekelejem: tako nad letališčem kot drugimi ključnimi mesti. Osvobodili naj bi več tisoč vojakov.
Fotografija: Spopadi med vojsko in Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF) potekajo že več kot tri tedne. FOTO: Eduardo Soteras/AFP
Odpri galerijo
Spopadi med vojsko in Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF) potekajo že več kot tri tedne. FOTO: Eduardo Soteras/AFP

Etiopska vojska je po prevzemu nadzora nad več mesti v uporniški regiji Tigrej danes sporočila, da jim je to uspelo tudi v prestolnici Mekele. Spopadi med vojsko in Tigrajsko ljudsko osvobodilno fronto (TPLF) potekajo že več kot tri tedne.

Kot je danes sporočil premier Etiopije Ahmed Abiy, ki je ta teden napovedal tretjo in zaključno fazo svoje kampanje proti upornikom, je vojska prevzela nadzor nad Mekelejem: tako nad letališčem kot drugimi ključnimi mesti. Osvobodili naj bi več tisoč vojakov, ki jih je zajela TPLF, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vlada je to sporočila, potem ko je vojska sprva poročala o zavzetju več drugih krajev v regiji, iz prestolnice pa so prihajala poročila o obstreljevanju. Lokalna vlada v Tigrayju je ob tem izdala poziv vsem, tudi mednarodni skupnosti, naj obsodi obstreljevanje in letalske napade.
 

Združeni narodi so posvarili pred nevarnostjo vojnih zločinov


Mednarodna skupnost je bila namreč zaradi stopnjevanje ofenzive zaskrbljena za več kot pol milijona prebivalcev Mekele. Združeni narodi so posvarili pred nevarnostjo vojnih zločinov, če bi vojska napadla Mekele.

FOTO: Baz Ratner/Reuters
FOTO: Baz Ratner/Reuters


Spopadi med vladnimi silami in TPFL potekajo že več kot tri tedne, po podatkih nevladne organizacije Mednarodna krizna skupina (ICG) pa so terjali že več tisoč življenj, med njimi naj bi bili tudi številni civilisti.

Abiy se je v petek srečal s posredniki Afriške unije, ki jim je zagotovil, da bodo zaščitili civiliste na območju. Niso pa govorili o možnosti mirovnih pogovorov. Premier je v preteklih tednih večkrat zavrnil možnost pogajanj.

TPLF je desetletja dominirala tako v vojaškem kot političnem življenju v Tigrayu, nato pa je oblast v Etiopiji prevzel Abiy in začel uvajati obsežne reforme, ki TPLF nikakor niso po volji. TPLF pa je vlada v Adis Abebi tudi označila za uporniško skupino.
O razmerah v državi se ve le malo, saj so omejili komunikacijske povezave. Novinarji pa imajo do severne regije zelo omejen odstop.

Preberite še:

Komentarji: