EU z rekordno operacijo ob gašenju gozdnih požarov na Švedskem

Pri gašenju najobsežnejših požarov v švedski zgodovini je bilo mobiliziranih več kot 360 gasilcev, sedem letal, šest helikopterjev in 67 vozil.
Fotografija: Pri gašenju najobsežnejših požarov v švedski zgodovini je bilo mobiliziranih več kot 360 gasilcev, sedem letal, šest helikopterjev in 67 vozil. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pri gašenju najobsežnejših požarov v švedski zgodovini je bilo mobiliziranih več kot 360 gasilcev, sedem letal, šest helikopterjev in 67 vozil. FOTO: Reuters

Pomoč pri gašenju nedavnih obsežnih požarov na Švedskem je bila največja evropska operacija civilne zaščite v boju proti gozdnim požarom v zadnjem desetletju in hkrati doslej največja operacija pri gašenju gozdnih požarov v številu zagotovljenih ljudi za pomoč, je danes sporočila evropska komisija.

Kot so pojasnili v Bruslju, je bilo v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite za pomoč Švedski pri gašenju najobsežnejših požarov v zgodovini države mobiliziranih več kot 360 gasilcev, sedem letal, šest helikopterjev in 67 vozil. Med operacijo so piloti opravili 815 ur letenja in ob tem nad požari 8822-krat izpustili tovor vode.

EU je usklajevala kolektivno pomoč Švedski iz Italije, Francije, Nemčije, Litve, Danske, Portugalske in Poljske. Svojo pomoč so ponudile tudi Avstrija, Češka in Turčija. Prek programa Copernicus pa je EU Švedski zagotovila 37 satelitskih zemljevidov.
EU je krila tudi 1,15 milijona evrov za stroške prevoza gasilcev in druge pomoči na Švedsko iz drugih evropskih držav.

Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides, ki je trenutno na obisku na Švedskem, je ob tem opozoril, da uničujoči gozdni požari na Švedskem potrjujejo vpliv podnebnih sprememb, ki so naša nova realnost. Obenem se je zahvalil vsem državam članicam za pomoč in izkazano solidarnost.

Komisar bo na Švedskem obiskal nekatera območja, ki so jih prizadeli požari. Srečal se bo tudi z gasilci, ki so delali tri tedne, potem ko so v državo prišli prek mehanizma EU na področju civilne zaščite.

Več deset požarov je Švedsko prizadelo julija med neobičajno dolgim vročinskim valom. Letošnji julij je bil v tej skandinavski državi po navedbah vremenoslovcev najtoplejši v zadnjih 260 letih. Švedska je 16. julija zaprosila za pomoč v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite, ki ga koordinira Evropska komisija. Z obsežnimi požari, ki so divjali več tednov, so se borili gasilci iz številnih evropskih držav.
 

Preberite še:

Komentarji: