Evropa porabila že vso letošnjo zalogo rib

Izkoristila je že vse domače zalog rib in do konca leta postaja odvisna od uvoza ribiških izdelkov.
Fotografija: Evropejci uživamo veliko več rib, kot jih lahko nalovimo ali vzgojimo v domačih vodah. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Evropejci uživamo veliko več rib, kot jih lahko nalovimo ali vzgojimo v domačih vodah. FOTO: Tadej Regent/Delo

Slovenija je zaloge rib, ki jih ulovijo ribiči oziroma vzredijo ribogojnice v državi, izčrpala 15. februarja; danes pa je vse svoje zaloge rib porabila tudi Evropa. Pred 30 leti jih je imela dovolj do septembra ali oktobra, so danes sporočili iz organizacije za varstvo narave WWF.

»Od današnjega dne odvisnosti od rib bo do konca leta Evropa odvisna od uvoza ribiških izdelkov. Več kot polovica evropske letne potrošnje rib prihaja iz neevropskih držav, od tega polovica iz držav v razvoju,« so navedli v WWF.

Evropa je največji svetovni trg za ribe in morsko hrano. Evropejec v povprečju na leto zaužije 22,7 kilograma rib. Največ jih v povprečju pojedo na Portugalskem (55,3 kilograma) in v Španiji (46,2 kilograma), sledijo Litva, Francija in Švedska. Prebivalec Slovenije v povprečju poje 10,8 kilograma rib na leto.

Evropski dan odvisnosti od rib je letos tako kot lani ostal 9. julij, države pa imajo svojega različno. Slovenija ga ima 15. februarja, Avstrija 17. januarja, Italija 6. aprila, Portugalska 5. maja, Španija 26. maja.

Prebivalec Slovenije v povprečju poje 10,8 kilograma rib na leto. FOTO: Leon Vidic/Delo
Prebivalec Slovenije v povprečju poje 10,8 kilograma rib na leto. FOTO: Leon Vidic/Delo


Čeprav so se nekatere ribje zaloge zaradi ukrepov skupne ribiške politike stabilizirale, samopreskrbnost Evrope ostaja premajhna in čezmerni izlov prevelik, so opozorili v WWF. Po ocenah evropske komisije je prelovljenih 41 odstotkov ribjih zalog, v Sredozemlju je ta številka pri 88 odstotkih.

V WWF so zato znova opozorili na projekt Fish Forward, s katerim želijo povečati zavest kupcev in poslovnega sektorja o pomembnosti izbire trajnostnih morskih proizvodov in njihovem vplivu na svetovna morja in ljudi. O tem jih ozaveščajo v spletnem vodniku kateroribokupiti.si.
 

Komentarji: