Evropska komisija sprejela pravila za upravljanje dronov

Od leta 2020 se bodo morali upravljavci dronov registrirati, posamezne države pa bodo lahko določile območja prepovedi letenja. 
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Evropska komisija je danes sprejela nova pravila za varno upravljanje dronov v EU, ki bodo nadomestila nacionalna pravila v posameznih državah.

Kot so zapisali v evropski komisiji, so »danes sprejeta pravila po pred kratkim sprejetih tehničnih zahtevah za drone še dodaten korak k izpolnjevanju ciljev letalske strategije za Evropo, katere namen je ohraniti visoko raven varnosti in spodbujati konkurenčnost evropske letalske industrije«.

Od leta 2020 se bodo morali upravljavci dronov, tako profesionalni kot amaterski, registrirati pri nacionalnih organih, članice pa bodo lahko določile tako imenovana območja prepovedi letenja, katerih lokacija bo satelitsko opredeljena. Primer takšnih območij so na primer letališča ali mestna središča.

FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
FOTO: Leonhard Foeger/Reuters


V komisiji verjamejo, da bodo nova pravila odpravila nekatera varnostna tveganja, povezana z droni, saj naj bi registracija operaterjev, možnost identifikacije na daljavo in določitev geografskih območij nacionalnim organom omogočale boljše preprečevanje zlorab ali nezakonitih aktivnosti z droni.

Komisarka za promet Violeta Bulc je sprejetje novih pravil pospremila z besedami, da bo imela »EU najnaprednejša pravila na svetu«. »To bo omogočilo varno in zeleno letenje z droni. Pri tem pa pravila vnašajo prepotrebno jasnost za podjetja in inovatorje na področju dronov.«

Kmalu nameravata komisija in Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) med drugim objaviti smernice in tako imenovane »standardne scenarije« za upravljanje dronov.

Preberite še:

Komentarji: