Facebook ima največ težav s spolnostjo

Družbeno omrežje facebook je v prvem četrtletju letošnjega leta izbrisal 583 milijonov lažnih ali spornih računov oziroma objav.
Fotografija: Facebook se spopada s škandalom podjetja Cambridge Analytica zaradi zlorabe zasebnih podatkov v korist predsedniške kampanje Donalda Trumpa. FOTO: Daniel Leal-Olivas/AFP
Odpri galerijo
Facebook se spopada s škandalom podjetja Cambridge Analytica zaradi zlorabe zasebnih podatkov v korist predsedniške kampanje Donalda Trumpa. FOTO: Daniel Leal-Olivas/AFP

New York – Facebook sproti blokira milijone poskusov odpiranja lažnih ali spornih računov ali objav. Hkrati priznava, da jim do štiri odstotke uide skozi mrežo, kar je verjetno le število, ki ga Facebook priznava.

Facebook zatrjuje, da je stoodstotno uspešen v blokadah neželenih sporočil, to je tako imenovanega spama, in je v prvem trimesečju odstranil skupaj 837 milijonov takšnih sporočil.

Pri lovu na objave spolnosti, nasilja, sovražnega govora ali teroristične propagande pomaga umetna inteligenca, s pomočjo katere so zaznali 3,4 milijona takšnih objav. Sami so jih vsega skupaj zaznali 85,6 odstotka, torej še preden so nanje opozorili uporabniki.

Najslabše jim gre pri sovražnem govoru, kjer umetna inteligenca odpove, saj ne zaznava sarkazma ali ironije in šal. Tudi več kot tri tisoč zaposlenih, ki se s tem ukvarjajo v Facebooku, ni zelo uspešnih, saj so zaznali le 38 odstotkov tovrstne vsebine, na preostalo pa so jih opozorili uporabniki.

V skrajnem primeru obvestijo policijo


Pri objavah, ki zadevajo spolnost, Facebook na primer blokira tudi umetniške podobe. S spolnostjo imajo menda največ dela, saj so ujeli 21 milijonov spornih objav, kar je sicer le 0,1 odstotka vseh vsebin, ki jih vidi več kot dve milijardi uporabnikov facebooka.

Facebooku je uspelo ujeti 1,9 milijona primerov teroristične propagande, to je 73 odstotkov več kot v zadnjih treh mesecih 2017. Spornih objav naj bi bilo le malo oziroma od vsakih 10.000 naj bi jih bilo v prvem četrtletju le do okoli 27. Facebook ukrepa z izbrisi, opozorili in v skrajnih primerih z obveščanjem policije.

Z lovom na sporne objave se bo v Facebooku kmalu ukvarjalo 7500 zaposlenih, saj jih nameravajo za ta namen zaposliti še 3000. Že v ponedeljek je Facebook sporočil, da je začasno ustavil delovanje 200 aplikacij kot del preiskave kršenja zasebnosti uporabnikov.

Komentarji: