Francoska policija izrekla že 450 glob po zakonu o prepovedi nadlegovanja na ulicah

Zakon dovoljuje policiji, da izreče kazen v višini od 90 do 750 evrov.
Fotografija: FOTO: Piroschka Van De Wouw Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Piroschka Van De Wouw Reuters

Francoska policija je v osmih mesecih od uveljavitve strožje zakonodaje na področju (spolnega) nadlegovanja izdala skoraj 450 glob. Z zakonom omejujejo seksistične izjave, podcenjujoče izjave, seksualno ali seksistično obnašanje na javnih prostorih, šolah ali delovnih mestih.

V veljavo je zakon stopil avgusta, mesece kasneje so izrekli prvo globo, in sicer moškemu, ki je na avtobusu žensko udaril po zadnjici in ji prigovarjal.

Francoska ministrica za enakost Marlene Schiappa je poudarila, da 447 glob kaže, da zakon proti nadlegovanju na ulicah deluje. »Veliko vas je reklo, da ta zakon ne bo dober, ker ne bomo mogli definirati žaljivega obnašanja,« je Schiappa povedala kolegom ministrom. »S tem zakonom je Francija postala prva država na svetu, da kaznuje nadlegovanje na ulicah.«

Zakon dovoljuje policiji, da izreče kazen v višini od 90 do 750 evrov; tako pa se žrtve izognejo dolgotrajnim procesom civilnih tožb.

Zakonodaja je dobila močno podporo med Francozi. V nacionalni raziskavi leta 2016 je kar 83 odstotkov žensk izjavilo, da so bile žrtve neprimernih komentarjev glede svojega videza na sredstvih javnega prometa.

Uveljavitev zakonodaje se je v Franciji zgodila lani, kmalu potem ko je moški grdo napadel žensko zunaj nekega lokala. Sodišče je kasneje napadalca obsodilo na šest mesecev zapora in 2000 evrov globe.

Komentarji: