Gazprom bo povečal dobave plina Kitajski in Madžarski

Ruski energetski velikan Gazprom je kljub mednarodnim sankcijam v prvem polletju dosegel rekordne dobičke. Zdaj načrtuje širitve.
Fotografija: Pri Gazpromu bodo evropsko plinovodno omrežje kmalu začeli povezovati z novim plinovodom, načrtovanim za dobavo ruskega plina iz skladišč v vzhodni Sibiriji na Kitajsko. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters
Odpri galerijo
Pri Gazpromu bodo evropsko plinovodno omrežje kmalu začeli povezovati z novim plinovodom, načrtovanim za dobavo ruskega plina iz skladišč v vzhodni Sibiriji na Kitajsko. FOTO: Hannibal Hanschke/Reuters

Ruski energetski velikan Gazprom bo rekordne dobičke, ki jih je kljub mednarodnim sankcijam dosegel v prvem polletju, namenil širitvi plinovoda na Kitajsko, je danes napovedal direktor podjetja Aleksej Miller. Dogovor glede obsežnejših dobav zemeljskega plina je z Gazpromom dosegla tudi Madžarska, poročajo tuje agencije.

Pri Gazpromu bodo evropsko plinovodno omrežje kmalu začeli povezovati z novim plinovodom, načrtovanim za dobavo ruskega plina iz skladišč v vzhodni Sibiriji na Kitajsko. Eden od krakov plinovoda bo potekal tudi čez Mongolijo, je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax med današnjo telefonsko konferenco napovedal direktor Gazproma Aleksej Miller.

image_alt
Plinsko stanje odnosov

Kot je dejal, jim proste roke pri načrtovanih strateških naložbah omogočajo »zelo dobri finančni rezultati v prvem polletju«. Zaradi višjih cen plina so pri Gazpromu po njegovih navedbah v prvi polovici leta dosegli rekorden dobiček v višini okoli 42,06 milijarde dolarjev. Tudi sicer v letošnjem letu pričakujejo »znatno višje dobičke« glede na leto 2021, kljub padcu prodaje v Evropi.

»Zavedamo se, da je kitajski trg najbolj dinamičen na svetu, in tudi napovedi kažejo, da se bo na račun Kitajske v prihodnjih dvajsetih letih poraba plina povečala za okoli 40 odstotkov,« je dejal Miller.

image_alt
Je Kitajska že zmagala v ukrajinski vojni?

Obsežnejših dobav zemeljskega plina pa se septembra in oktobra lahko nadeja tudi Madžarska, je danes po poročanju tujih agencij po srečanju zunanjih ministrov EU v Pragi povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Po njegovem julijskem obisku v Moskvi je Gazprom Madžarski avgusta dobavil dodatnih 2,6 milijona kubičnih metrov plina na dan, s 1. septembrom pa se bo ta količina zvišala na 5,8 milijona kubičnih metrov na dan.

Preberite še:

Komentarji: