Gibanje pet zvezd in Liga dosegla dogovor o kandidatu za premierja

Imena kandidata niso sporočili, več naj bi bilo znanega v ponedeljek.
Fotografija: Ne Luigi Di Maio (levo), ne Matteo Salvini ne bo nov predsednik italijanske vlade. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Odpri galerijo
Ne Luigi Di Maio (levo), ne Matteo Salvini ne bo nov predsednik italijanske vlade. FOTO: Tiziana Fabi/AFP

Rim – Vodstvi italijanskega populističnega Gibanja pet zvezd in desno usmerjene Lige sta dosegli dogovor o skupnem kandidatu za novega predsednika italijanske vlade ter s tem odstranili eno od zadnjih večjih ovir na poti k oblikovanju vladne koalicije.

Imena za zdaj niso razkrili. Vodja Lige Matteo Salvini je novinarjem v Rimu dejal le, da premier ne bo niti on sam niti vodja petih zvezd Luigi Di Maio, dogovorili pa so se tudi o vladnem programu in o ministrih.

Več naj bi bilo znano v ponedeljek, ko naj bi oba strankarska voditelja dogovore predstavila predsedniku države Sergiu Mattarelli.

Stranki sta v koalicijsko pogodbo med drugim zapisali, da se bosta zavzemali za spremembo fiskalnega pakta EU.
Na to se je danes odzval francoski finančni minister Bruno Le Maire. Za radio Europe 1 je dejal, da »bi bila finančna stabilnost območja evra ogrožena, če bi nova vlada tvegala in ne bi izpolnila obveznosti Italije na področju javnega dolga in bank«.

Komentarji:

Mnenja

Dmitro Kuleba, minister za zunanje zadeve Ukrajine, Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednik evropske komisije
Več...