Graditelj ljubljanskega Intercontinentala spoznan za krivega

Miroslav Mišković je dobil dve leti in šest mesecev zaporne kazni.
Fotografija: Miroslav Mirković je sodeloval tudi z Zoranom Jankovićem. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Miroslav Mirković je sodeloval tudi z Zoranom Jankovićem. FOTO: Jure Eržen/Delo

Znani srbski poslovnež Miroslav Mišković je dobil dve leti in šest mesecev zaporne kazni, zraven pa bo moral plačati še osem milijonov dinarjev kazni (67.771 evrov), ker je pomagal sinu Marku Miškoviću pri utaji davkov v višini 320 milijonov dinarjev (2,7 milijona evrov).



Mlajši Mišković je dobil leto dni hišnega zapora, njegov oče pa je dobil višjo kazen, ker si je »zamislil kaznivo dejanje«, spodbujal sina in mu pomagal izogniti se plačilu davka od kapitalskih dobičkov.

Po navedbah tožilstva je Miroslav Mišković svojemu sinu svetoval, naj njegovo podjetje Mera Investment s sedežem na Nizozemskih Antilih pred tem kupljene delnice cestne družbe Niš prenese na podjetje Mera Invest s sedežem v Srbiji, nato pa jih proda družbi Nibens Corporation, tako da se pri transakciji izogne plačilu davkov.



Za krivega je bil spoznan tudi lastnik družbe Nibens Milo Đurašković, in sicer je dobil štiriletno zaporno kazen, plačati pa mora 3,5 milijona dinarjev (29.650 evrov) kazni zaradi utaje davkov ter oškodovanje družbe Fabrika maziva iz Kruševca. Poleg tega mora v srbski proračun vplačati znesek v višini okoli 142 milijonov dinarjev (1,2 milijona evrov).

Miškovića starejšega so aretirali konec leta 2012 in je v priporu prebil sedem mesecev, kot jamstvo, da bo prisostvoval sojenjem, pa mu je bilo naloženo plačilo najvišje varščine, kadarkoli izrečene v Srbiji, to je 12 milijonov dinarjev (101.656 evrov).

Komentarji: