Hongkongška policija streljala na protestnike

Med blokiranjem križišča je bil ustreljen najmanj en protestnik, ki je v kritičnem stanju.
Fotografija: Ko je bil objavljen posnetek streljanja, so se protesti še okrepili. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Odpri galerijo
Ko je bil objavljen posnetek streljanja, so se protesti še okrepili. FOTO: Thomas Peter/Reuters

Hongkonškim nemirom še vedno ni videti konca. Eden od policistov je v ponedeljek zjutraj v trup ustrelil zamaskiranega protestnika, kar je sprožilo še dodatne spopade po mestu in spodbudilo bes protestnikov proti policiji. Množice so se namreč odpravile na ulice, da bi blokirale ceste, danes poroča AFP. Policija pa se je morala med drugim braniti obtožb, da naj bi prejeli ukaz glede uporabe strelnega orožja med današnjimi protesti.

V Hongkongu so že ves vikend potekali protesti in shodi v spomin na študenta, ki je podlegel poškodbam po padcu v bližini policijske operacije. FOTO: Thomas Peter/Reuters
V Hongkongu so že ves vikend potekali protesti in shodi v spomin na študenta, ki je podlegel poškodbam po padcu v bližini policijske operacije. FOTO: Thomas Peter/Reuters


Po poročanju BBC sicer ni znano, ali je policija streljala na le enega ali na več protestnikov. Streljanje je bilo v živo predvajano na facebooku, ni pa jasno, ali je policist streljal na več protestnikov in jih pri tem tudi več ranil. Na posnetku je sicer videti, kako je policist izvlekel pištolo, preden je poskušal s silo ustaviti protestnika. Streljanje se je zgodilo, ko so protestniki poskušali blokirati križišče v okrožju Sai Wan Ho na severovzhodu mesta.



Poleg omenjenega je bilo na protestih v mestu več kritičnih točk, kjer je policija poskušala ustaviti protestnike s solzivcem in gumijastimi naboji. Današnji dogodek je že tretji od začetka protestov, ko je policija proti protestnikom streljala. Prejšnji teden je hongkonški študent, ki je pred tem med spopadi s policijo na protestih padel na glavo in se hudo poškodoval, umrl. To je v Hongkongu sprožilo nov val ogorčenja med protestnim gibanjem in strah pred novimi nemiri.

"Svoboda ali smrt". FOTO: Thomas Peter/Reuters
"Svoboda ali smrt". FOTO: Thomas Peter/Reuters

Preberite še:

Komentarji: