Hrvaška pred poletjem znova draži cestnine

Deset odstotkov višje cene bodo veljale do septembra.
Fotografija: Poleti boste na Hrvaškem plačali več za vožnjo po avtocestah. FOTO: arhiv
Odpri galerijo
Poleti boste na Hrvaškem plačali več za vožnjo po avtocestah. FOTO: arhiv

Zagreb - Na Hrvaškem bodo s prihodom poletne turistične sezone spet zvišali cestnine, in sicer za prve tri razrede vozil, kamor spadajo tudi osebni avtomobili in avtomobili s počitniškimi prikolicami. Deset odstotkov višje cene bodo veljale do septembra.

Družba Hrvatske autoceste (HAC), ki upravlja z delom hrvaških avtocest, med drugim s t. i. dalmatinko, bo cestnine zvišala 15. junija, in sicer za deset odstotkov. Kot je razvidno s spletnih strani HAC, bodo višje cene veljale do 14. septembra.
 

Višje cene tudi za avtocesto Reka-Zagreb


Enako velja za družbo ARZ, ki upravlja z avtocesto Reka-Zagreb, zvišanje cestnin pred poletno sezono pa je pred leti uvedla tudi družba Bina Istra, ki upravlja z istrskim ipsilonom. Višje cene pri njih veljajo od junija do konca septembra, podražitev pa je prav tako desetodstotna.

Vožnja od Zagreba do Dugopolja pri Splitu bo v poletni sezoni za drugi razred vozil, kamor med drugim spadajo osebni avtomobili in kombinirana vozila, nižja od 190 centimetrov, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone, tako namesto 284 stala 312 kun (približno 42 evrov). Vozniki motornih vozil, ki spadajo v prvi razred, bodo morali za vožnjo namesto 181 odšteti 200 kun (približno 27 evrov).
 

Vozniki plačali skupno za 33,1 milijona kun


Prečkanje mostu na Krk bo v poletni sezoni voznike vozil iz drugega razreda namesto 46 stalo 51 kun (približno sedem evrov), voznike vozil iz prvega razreda pa 39 kun (približno pet evrov) oziroma štiri kune več kot pred podražitvijo.

HAC je po poročanju Hine na prvi junijski konec tedna na cestah zabeležil 5,6 odstotka več vozil in 7,7 odstotka več prihodkov od pobranih cestnin kot v enakem obdobju lani. Po hrvaških avtocestah se je tako peljalo približno 724.300 vozil, katerih vozniki so plačali skupno za 33,1 milijona kun (4,42 milijona evrov) cestnin.

V prvih petih mesecih letošnjega leta se je po hrvaških avtocestah peljalo 19 milijonov vozil oziroma šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani, prihodki od pobranih cestnin pa so se zvišali za 8,3 odstotka na 855,6 milijona kun (114,34 milijona evrov).

Komentarji: