Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Hrvaška pričakuje srbsko obsodbo Šešljevega dejanja

Srbski predsednik obžaluje odločitev hrvaške delegacije, ki je prekinila obisk.
Andrej Plenković je jasen: Srbija mora nedvoumno obsoditi Šešljevo dejanje. FOTO: Boris Kovacev/CROPIX
Andrej Plenković je jasen: Srbija mora nedvoumno obsoditi Šešljevo dejanje. FOTO: Boris Kovacev/CROPIX
STA, T. V., Be. B.
19. 4. 2018 | 11:24
19. 4. 2018 | 17:44
5:24
Zagreb/Beograd - Hrvaški premier Andrej Plenković pričakuje, da bo Srbija ostro in nedvoumno obsodila sredin incident obsojenega vojnega zločinca in srbskega poslanca Vojislava Šešlja, ki je  poteptal hrvaško zastavo.

Plenković je Šešljevo dejanje, ko je snel in poteptal hrvaško zastavo, ki je bila ob vhodu v srbsko narodno skupščino, znova ostro obsodil. Šešelj je tudi vulgarno žalil hrvaško delegacijo in njene člane zmerjal z ustaši. V delegaciji je bil tudi hrvaški poslanec srbske manjšine Milorad Pupovac.

»Oskrunili so hrvaško zastavo in žalili saborsko delegacijo. Povsem podpiramo odločitev predsednika sabora Gordana Jandrokovića in delegacije, da prekine obisk v Srbiji,« je dejal Plenković, ki pričakuje nadaljevanje dialoga s Srbijo v kontekstu nedvoumne obsodbe nesprejemljivega Šešljevega obnašanja.

Hrvaški premier je spomnil, da je zunanje ministrstvo  poslalo noto srbskemu veleposlaništvu z jasno obsodbo incidenta. »Hrvaška vlada bo nadaljevala gradnjo odnosov  s sosedami, a na takšne poteze se bomo odzvali odločno in primerno, da zaščitimo dostojanstvo hrvaških simbolov,« je bil odločen.

Srbski državni vrh je v sredo obsodil Šešljev incident, a so spomnili, da je bil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić med februarskim obiskom v Zagrebu deležen žalitev.

Vučić je v pogovoru za srbsko radiotelevizijo v sredo med drugim dejal, da incident "zelo škoduje Srbiji". Ocenil je, da bodo posledice čutili pripadniki srbske manjšine na Hrvaškem. Dogodek je obsodil, obenem pa je obžaloval, ker se je »Plenković odločil, da se hrvaška parlamentarna delegacija vrne v Zagreb«.

Spomnil je, da so Šešelj in poslanci Srbske radikalne stranke (SRS) povzročali incidente tudi med nagovorom visoke predstavnice EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Federice Mogherini ter da visoka uradnica EU zaradi tega ni zapustila srbske skupščine.

Vojislav Šešelj je ponvno poskrbel za zaostritev odnosov na relaciji Zagreb-Beograd. FOTO: Reuters
Vojislav Šešelj je ponvno poskrbel za zaostritev odnosov na relaciji Zagreb-Beograd. FOTO: Reuters
Srbski predsednik je dejal še, da so pred njegovim februarskim obiskom v Zagrebu zažigali srbske zastave in ga zmerjali s četnikom ter da ga je eden hrvaških poslancev »preganjal na cesti«.

Tudi predsednici srbskega parlamenta in vlade Maja Gojković in Ana Brnabić sta obsodili obnašanje Šešlja, a sta prav tako spomnili na nevšečnosti, ki jih je bil deležen Vučić na Hrvaškem.

Hrvaška: Ni primerjave

V Zagrebu vztrajajo, da Vučić ne govori resnice. Pravijo, da so to neprimerljivi dogodki, in trdijo, da na Hrvaškem po praznovanju 20. obletnice Nevihte leta 2015 ni bila zažgana nobena srbska zastava.

Poslabšanje odnosov med državama

Grabar-Kitarovićeva je prav tako ocenila, da je sredin incident v Beogradu poslabšal odnose med Hrvaško in Srbijo. Upa, da ne bo dodatnega verbalnega nasilja in drugih posledic.

Medtem je Šešelj stopil pred novinarje v Beogradu in zatrdil, da je poteptal hrvaško zastavo in tudi žalil hrvaško delegacijo. Začudil se je, da obstajajo dvomi o tem, da se je incident sploh zgodil. Povedal je, da dogodek lahko potrdi več varnostnikov v srbski skupščini, ki so jim poskusili odvzeti hrvaško zastavo.



Pojasnil je, da ne spoštuje »ustaške« zastave, ker so pod to zastavo »pregnali 200.000 Srbov iz Hrvaške in jih nekaj tisoč pobili«. Šešelj je napovedal, da bo tudi v prihodnje zažigal in teptal hrvaško zastavo.

Iz srbske skupščine so danes za hrvaške medije sporočili, da ne obstaja posnetek incidenta, ki bi ga zabeležile varnostne kamere zaradi »mrtvega kota snemanja« ob poslopju skupščine, pred katerim je bila hrvaška zastava.

Predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković je po vrnitvi v Zagreb s celotno petčlansko delegacijo stopil pred novinarje v poslopju sabora in pojasnil, da so bili po srečanjih z gostitelji in med ogledom srbske skupščine tarča Šešljevih žaljivk. Naknadno so izvedeli, da je Šešelj poleg tega poteptal hrvaško zastavo pred parlamentom, zato so se po premisleku odločili prekiniti obisk.

Jandrokovićev prihod v Beograd je bil prvi uradni obisk kakega predsednika hrvaškega parlamenta v Srbiji in je bil mišljen kot nadaljevanje prizadevanj za vzpostavitev dobrososedskih odnosov po Vučićevem obisku v Zagrebu. Odnosi med državama so obremenjeni s številnimi odprtimi vprašanji, ki večinoma izhajajo iz vojne na Hrvaškem.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine