Hrvati prijeli domnevnega tihotapca migrantov

V sredo je policija streljala na kombi z migranti. Ranjena sta bila dva otroka, voznik je pobegnil.
Fotografija: Hrvaški minister pravi, da je hrvaška policija dobro usposobljena. FOTO: Arhiv
Odpri galerijo
Hrvaški minister pravi, da je hrvaška policija dobro usposobljena. FOTO: Arhiv

Zagreb, 2. junija - Na širšem območju Zadra so v petek aretirali domnevnega voznika kombija, ki je v sredo pri hrvaškem kraju Donji Srb tihotapil migrante, ki so pred tem nezakonito prečkali mejo z BiH.

Danes poteka zaslišanje osumljenca, ki ga vodi kriminalistična policija, je povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović. »Osumljenec je v priporu, naši strokovnjaki iz kriminalistične in drugih enot policije pa zdaj opravljajo pogovore z njim. Skušajo zbrati vse za nas relevantne informacije o tem primeru,« je dejal minister.

V sredo je zadrska policija na območju Donjega Srba zaustavila kombi z avstrijskimi registrskimi oznakami, v katerem je moški prevažal 29 migrantov iz Iraka in Afganistana. Med njimi je bilo 15 otrok. Po Božinovićevih besedah so ti zdaj večinoma nameščeni v Zagrebu, deloma pa tudi v Zadru.


»Nekaj smo se naučili«


Policisti so voznika trikrat pozvali, naj zaustavi, a je to storil šele, ko so začeli streljati. Pri tem sta bila ranjena dva otroka, ki sta bila v kombiju, medtem ko je voznik pobegnil.

Na vprašanje, ali so hrvaški policisti pripravljeni za ukrepanje v takšnih kriznih situacijah, je minister odgovoril, da se doslej še ni zgodilo, da bi morali na meji v samoobrambi uporabiti orožje. Večino vozil, ki so tihotapila migrante, so doslej ustavili bolj ali manj brez incidentov, je pojasnil.

»Zagotovo smo se iz tega nekaj naučili in morali bomo biti bolj pozorni. Prilagajamo se spremembam okoliščin,« je povedal in dodal, da ima Hrvaška eno najbolje opremljenih in usposobljenih policij v tem delu Evrope.

Komentarji: