Hud potres v Iranu zahteval pet žrtev

V potresu z magnitudo 5,9 je bilo porušenih vsaj 30 hiš, reševalne akcije pa potekajo v 41 vaseh. Poškodovanih je več kot 300 ljudi.
Fotografija: Župan Mohammad Reza Pourmohammadi je potrdil, da je porušenih vsaj 30 hiš, poškodovanih pa je najmanj 400 hiš. FOTO: Mohammad Zeinali/AFP
Odpri galerijo
Župan Mohammad Reza Pourmohammadi je potrdil, da je porušenih vsaj 30 hiš, poškodovanih pa je najmanj 400 hiš. FOTO: Mohammad Zeinali/AFP

Severozahodni del Irana je ponoči stresel močan potres z magnitudo 5,9, ki je zahteval pet žrtev, vsaj 300 ljudi je poškodovanih. Epicenter potresa je bil 120 kilometrov jugovzhodno od mesta Tabriz, središča pokrajine Vzhodni Azerbajdžan, in sicer na globini osmih kilometrov, so sporočili iz seizmološkega centra Inštituta za geofiziko teheranske univerze.

Župan Mohammad Reza Pourmohammadi je potrdil, da je porušenih vsaj 30 hiš, poškodovanih pa je najmanj 400 hiš. Reševalne akcije pa potekajo v 41 vaseh. Po navedbah ameriških geologov so se tla stresla ob 2.17 po lokalnem času

Po navedbah evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) je tresenje tal občutilo približno 20 milijonov ljudi.
Reševalne akcije potekajo v 41 vaseh, vendar je potres največ škode povzročil predvsem v dveh krajih, je poročala iranska televizija. Po navedbah iranskih oblasti je bilo v potresu prizadetih 80 vasi, največja škoda pa je v vaseh v bližini mesta Tark.
V regiji so skupno našteli približno 50 popotresnih sunkov z magnitudo do 4,8.

Potres je zahteval pet smrtnih žrtev. FOTO: Shabbir Hussain/AP
Potres je zahteval pet smrtnih žrtev. FOTO: Shabbir Hussain/AP


Območje potresov


Iran leži na stiku dveh tektonskih plošč in je zato potresno zelo živahno območje. Najbolj uničujoč je bil katastrofalni potres leta 2003, ki je zravnal z zemljo mesto Bam in zahteval 31.000 smrtnih žrtev. Dve leti pozneje je Iran stresel potres, ob katerem je umrlo 600 ljudi, leta 2012 je ob tresenju tal življenje izgubilo 300 ljudi, predlani pa je potres na meji med Iranom in Irakom zahteval več sto življenj, večinoma na iranski strani.


Že sinoči se je tresla tudi Italija


Že sinoči pa je močnejši potresni sunek z magnitudo 4,4 stresel tudi osrednjo Italijo. Žarišče je bilo pri Balsoranu v pokrajini L'Aquila, ki je bila prizorišče katastrofalnega potresa z magnitudo 6,3 že pred desetletjem, ko je življenje izgubilo več kot 300 prebivalcev. Tokrat potres večje škode ni povzročil, so pa v nekaterih delih mesta zaprte šole. Kmalu po močnejšem sunku je sledil še šibkejši z magnitudo 2,2 v Pescosolidu.

Preberite še:

Komentarji: