Incident razgalil stoletje star problem nezakonitih gradenj

Prizorišče porušenega bloka, kjer je umrlo najmanj 17 ljudi, je obiskal turški predsednik in napovedal ukrepe. 
Fotografija: V nesreči je umrlo najmanj 17 ljudi. FOTO: Murad Sezer/Reuters
Odpri galerijo
V nesreči je umrlo najmanj 17 ljudi. FOTO: Murad Sezer/Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes obiskal prizorišče porušenega stanovanjskega poslopja v Istanbulu, v katerem je po najnovejših uradnih podatkih umrlo najmanj 17 ljudi. Kot je dejal Erdogan, se je treba iz nesreče marsikaj naučiti, ob tem pa je napovedal ustrezne ukrepe. Vzrok zrušenja stolpnice še preiskujejo.

Erdogan si je prizorišče nesreče ogledal v spremstvu ministra za notranje zadeve Süleymana Soyluja. »Z vso odločnostjo bomo sprejeli potrebne ukrepe,« je ob obisku napovedal Erdogan in dodal, da preiskava dogodka še poteka. Po ogledu ruševin je turški predsednik v bolnišnici obiskal preživele.

Prizorišče porušenega bloka, kjer je umrlo najmanj 17 ljudi, je obiskal turški predsednik in napovedal ukrepe. FOTO: Umit Bektas/Reuters
Prizorišče porušenega bloka, kjer je umrlo najmanj 17 ljudi, je obiskal turški predsednik in napovedal ukrepe. FOTO: Umit Bektas/Reuters


Kot je poročala turška televizija TRT, so reševalci doslej rešili 14 ljudi, sedem jih je na intenzivnem zdravljenju v bolnišnici.
Večnadstropna stolpnica se je zrušila v sredo v območju Kartal, ki leži na azijski strani te turške metropole. Incident je razgalil stoletje star problem nezakonitih gradenj in opozoril na potresno ogroženost takšnih stolnic.

Da so bila najvišja tri nadstropja stolpnice, ki so se zrušila, zgrajena nezakonito, je v sredo potrdil tudi guverner Istanbula Ali Yerlikaya.Soylu je danes pojasnil, da so reševalci ponoči ustavili iskanje morebitnih preživelih, saj je obstajala nevarnost zrušitve sosednjih zgradb. Iskanje nadaljujejo s sledilnimi napravami.

Turška tiskovna agencija Anadolu je medtem poročala, da so lokalne prebivalce zaradi nevarnosti novih rušitev evakuirali iz območja, pri čemer pa ni navedla, koliko ljudi je moralo zapustiti domove.

Komentarji: