Iran zajel nov tanker, ki naj bi tihotapil nafto

Iranska mornarica je danes zajela tuji tanker, ker naj bi tihotail nafto a nekatere arabske države. Zajela je tudi sedemčlansko posadko.
Fotografija: Fotograifja je simbolična. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Fotograifja je simbolična. FOTO: AFP

Po poročanju državne televizije, so sile iranske revolucionarne garde na območju otoka Farsi sredi Perzijskega zaliva zajele tuje plovilo - tanker, na katerem so tihotapili gorivo za nekatere arabske države.

Kot so povedali, naj bi bilo na tankerju 700 tisoč litrov goriva, pridržali so tudi sedemčlansko posadko. To je že tretji tanker, ki so ga v zadnjem mesecu dni zavzele iranske sile.

Iranska revolucionarna garda naj bi tam nadzorovala promet in zakonitost trgovine v Perzijskem zalivu.

Zasežen tanker so prepeljali v pristanišče v mestu Bushehr, domnevno tihotapljeno gorivo pa so s sodelovanjem s sodnimi oblastmi predali iranskim oblastem, je francoska tiskovna agencija povzela poročanje Irne.

Garda je 18. julija zaradi domnevnega tihotapljenja goriva zajela plovilo MT Riah, ki je plulo pod panamsko zastavo. Dan pozneje je sporočila tudi, da je zajela britanski tanker Stena Impero, ker naj bi kršil 'mednarodna pomorska pravila'.

Ta zaseg se je sicer zgodil dva tedna potem, ko so britanske oblasti blizu Gibraltarja zasegle iranski tanker, ker naj bi kršil EU sankcije, usmerjene proti Siriji. Španski zunanji minister Josep Borrell je namignil, da je bila ladja zasežena na podlagi ameriške zahteve Veliki Britaniji.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: