Iran zasegel tanker v Perzijskem zalivu

Najverjetneje gre za tanker iz Združenih arabskih emiratov, ki pluje pod panamsko zastavo.
Fotografija: Ladijski promet v čedalje bolj razgreti Hormuški ožini. FOTO:  REUTERS/Hamad I Mohammed
Odpri galerijo
Ladijski promet v čedalje bolj razgreti Hormuški ožini. FOTO:  REUTERS/Hamad I Mohammed

Iranski mediji poročajo, da je iranska revolucionarna garda v Perzijskem zalivu zasegla tuj naftni tanker z 12 člani posadke, ki jih organi pregona v Islamski republiki sumijo, da so poskušali pretihotapiti milijon litrov goriva.

Po poročanju iranske državne televizije gre za tanker iz Združenih arabskih emiratov, ki se je v nedeljo pokvaril v bližini otoka Larak v Perzijskem zalivu. Ekipi tankerja so na pomoč priskočile ladje iranske revolucionarne garde, ki so plovilo odvlekle v eno izmed iranskih pristanišč. Kasneje so menda iranski uradniki ugotovili, da ladja gorivo prevaža nezakonito.



Zaseg tankerja se dogaja medtem, ko so geopolitična trenja v Perzijskem zalivu povečana, in dva tedna po britanskem zasegu iranskega tankerja v bližini Gibraltarja, na podlagi informacij, da ta v nasprotju z mednarodnimi sankcijami prevaža nafto v Sirijo.

Iran vztraja, da je bil zaseg tankerja Grace I nezakonit, predstavniki države pa so zagrozili, da bodo v odgovor zasegli enega od britanskih tankerjev.

delo
delo

Več iz te teme:

Komentarji: