Irene ne želi tretje žene v hiši

Mlade afriške ženske si danes upajo več kot njihove matere in babice, toda boljše življenje si težko priborijo.
Fotografija: Irene Atenyo iz Ugande deli usodo milijonov žensk, ki so ujete v tradicionalno poligamijo. FOTO AP
Odpri galerijo
Irene Atenyo iz Ugande deli usodo milijonov žensk, ki so ujete v tradicionalno poligamijo. FOTO AP

Sedemindvajsetletna Afričanka Irene Atenyo iz Ugande deli usodo milijonov žensk v podsaharski Afriki – kjer razsaja aids –, ki so še vedno ujete v tradicionalno poligamijo. Moški na črni celini so z velikimi družinami, ki so jih osnovali z več ženami, lahko obdelali dovolj velike površine zemlje.

Časi so se spremenili, moški pa ne. Mlade afriške ženske si danes upajo več kot njihove matere in babice, toda boljše življenje si kljub temu težko priborijo. Irene, ki na ulicah glavnega mesta Kampala prodaja sadje, se je uprla možu, ko je ugotovila, da si je omislil še tretjo ženo. Na lepem je brez plače.

Za kazen, ker mu je ugovarjala, jo je pretepel kot žival. »V lastnem domu živim z nezvestim moškim, ki sem mu zvesta. Kdo ve, kakšne bolezni mi lahko prinese,« je zaskrbljena Irene. Po telefonu je govorila tudi z moževo novo izbranko, mlado študentko, ta pa ji je rekla, da tudi sama potrebuje denar. »Včasih se sprašujem, ali nisem dovolj lepa. Kako pa naj bom, ko cele dneve prodajam oreške na ulici?« je dejala Irene.

Na ulicah Kampale prodaja oreščke in sadje. FOTO AP
Na ulicah Kampale prodaja oreščke in sadje. FOTO AP


Povedala je, da zdaj poskuša privarčevati nekaj denarja od prodaje sadja za svojo varnost, kajti mož, ki se ozira za mladimi nevestami, lahko kadarkoli pripelje v hišo novo žensko. Njegova druga žena zaradi nasilja trenutno ne živi z njim.

Civilna gibanja pozivajo vlado v Ugandi k zaščiti dostojanstva in varovanju žensk, toda sodišče je pred kratkim zavrnilo peticijo, naj mnogoženstvo razglasi za neustavno. Po podatkih Združenih narodov je poligamija legalna ali splošno sprejeta kot družbeni vzorec v 33 državah, med katerimi je 25 afriških.

Preberite tudi
S svojimi izdelki se želijo izviti iz revščine

Komentarji: