Italija bo danes dobila novo vlado

Seznam ministrov, o katerem sta se dogovorili stranki, bo moral potrditi predsednik države Sergio Mattarella.
Fotografija: Conte, kandidat Gibanja pet zvezd in Lige, je mandat že sprejel in predsedniku države predstavil vlado. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Conte, kandidat Gibanja pet zvezd in Lige, je mandat že sprejel in predsedniku države predstavil vlado. FOTO: AFP

Rim - Predsednik Italije Sergio Mattarella je včeraj Giuseppeju Conteju podelil mandat za sestavo nove vlade. Conte, kandidat Gibanja pet zvezd in Lige, je mandat že sprejel in predsedniku države predstavil vlado. Nova vlada bo prisegla danes ob 16. uri, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Potem ko je prebral seznam ministrov svoje vlade, je Conte v predsedniški palači zagotovil, da bodo trdo delali za uresničitev političnih ciljev v koalicijski pogodbi in za izboljšanje kakovosti življenja vseh Italijanov.

Conteja za premierja sta pred tem znova predlagala vodja desne Lige Matteo Salvini in vodja populističnega Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio, ki sta sporočila, da sta sklenila nov dogovor o oblikovanju nove vlade.

Med novimi ministri je tudi evroskeptik Paolo Savona. Mattarella je pretekli teden zavrnil predlog gibanja in Lige, da bi Savona postal gospodarski minister, zaradi česar je Conte v nedeljo vrnil mandat za sestavo vlade. Zdaj bo 81-letnik zasedel položaj ministra za evropske zadeve.

"Vsi pogoji za vlado Gibanja pet zvezd in Lige so izpolnjeni," sta vodji strank zapisala v izjavi. Na sliki vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. FOTO: AFP
"Vsi pogoji za vlado Gibanja pet zvezd in Lige so izpolnjeni," sta vodji strank zapisala v izjavi. Na sliki vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio. FOTO: AFP


Položaj gospodarskega ministra pa bo prevzel profesor ekonomije Giovanni Tria, ki ni član nobene od strank, prav tako pa ne zagovarja izstopa iz evroobmočja, kar podpira Savona. Tria velja za manj evroskeptičnega od Savone.

Ansa, ki je objavila seznam novih ministrov, ob tem poroča, da je v 18-članski vladi pet žensk. Zunanji minister bo postal Enzo Moavero Milanesi, minister za evropske zadeve v vladi Enrica Lette (2013-2014).

Salvini bo postal notranji minister, Di Maio pa minister za gospodarski razvoj in delo. Oba bosta tudi podpredsednika vlade.
Novi minister za pravosodje bo Alfonso Bonafede, desna roka Di Maia. Gibanje bo poleg tega prevzelo še ministrstvi za kulturo ter infrastrukturo in promet. Liga pa bo med drugim vodila ministrstva za kmetijstvo, izobraževanje in regije. Obrambna ministrica bo Elisabetta Trenta.

Pred Contejem je Mattarella danes sprejel ekonomista Carla Cottarellija, ki mu je v ponedeljek podelil mandat za sestavo začasne vlade. Cottarelli je predsedniku danes mandat vrnil.

Italija se je tako izognila predčasnim volitvam, ki so bile v igri po prvi zavrnitvi Conteja za mandatarja. Novo vlado bo dobila skoraj tri mesece po parlamentarnih volitvah 4. marca.

Komentarji: