Italija dovolila izkrcanje 82 migrantom z ladje Ocean Viking

Na ladji je po poročanju organizacije Zdravniki brez meja 18 otrok, šest žensk in 58 moških.
Fotografija: FOTO: Clement Mahoudeau/Afp
Odpri galerijo
FOTO: Clement Mahoudeau/Afp

Italija je po dogovoru petih držav EU o razdelitvi migrantov dovolila 82 ljudem na ladji Ocean Viking, da se izkrcajo na otoku Lampedusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ladja je bila na svoji drugi misiji in je skoraj dva tedna plula med Malto in Italijo, kjer je iskala pristanišče za vplutje.

Francoski notranji minister Christophe Castaner je dejal, da so Italija, Francija, Nemčija, Portugalska in Luksemburg dosegli dogovor o razdelitvi migrantov, da se bodo lahko izkrcali v Italiji. Castaner se je tudi zavzel za vzpostavitev pristnega začasnega evropskega mehanizma za razdelitev migrantov.

Organizacija Zdravniki brez meja, ki skupaj z organizacijo SOS Mediterranee upravlja ladjo, je sporočila, da je na ladji 18 otrok, šest žensk in 58 moških. Italija naj bi se po navedbah neimenovanih diplomatskih virov AFP zavzemala za samodejni sistem razdeljevanja migrantov, ki jih rešijo v Sredozemskem morju, med evropskimi državami. Takšen dogovor bi preprečil pogajanja o vsakem primeru posebej. S tem sta se že strinjali Francija in Nemčija, vključeni pa bi lahko bili še Luksemburg, Malta, Portugalska, Romunija in Španija, poročanje italijanskih časnikov La Repubblica in La Stampa povzema AFP.

Ocean Viking je na prvi misiji rešil več kot 350 ljudi.

Komentarji: