Italijanska vlada bi prebežnike odvrnila s podaljšanjem pridržanja

Med predlogi povečanje števila centrov za pridržanje prebežnikov in podaljšanje dovoljenega obdobja trajanja pridržanja s 135 dni na 18 mesecev.
Fotografija: Po podatkih notranjega ministrstva je od začetka leta v Italijo prispelo več kot 127.000 prebežnikov, medtem ko so lani v celotnem letu zabeležili 66.200 prihodov. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Odpri galerijo
Po podatkih notranjega ministrstva je od začetka leta v Italijo prispelo več kot 127.000 prebežnikov, medtem ko so lani v celotnem letu zabeležili 66.200 prihodov. FOTO: Yara Nardi/Reuters

Italijanska vlada je danes predlagala več ukrepov za zajezitev toka prebežnikov, ki letos v Italijo prihajajo v rekordnem številu – predvsem iz afriških držav. Med drugim želi povečati število centrov za pridržanje prebežnikov in podaljšati dovoljeno obdobje trajanja pridržanja, da bi prebežnike odvrnili od odhodov iz severne Afrike.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je že v nedeljo po obisku predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen napovedala, da bo njena vlada zaostrila nadzor nad nezakonitimi migracijami.

»To pomeni – in to zelo jasno sporočam celotni Afriki – če se boste pri kršenju italijanske zakonodaje zanašali na trgovce z ljudmi, se morate zavedati, da vas bodo ob prihodu v Italijo aretirali in nato poslali nazaj v domovino,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejala v televizijskem intervjuju.

FOTO: Yara Nardi/Reuters
FOTO: Yara Nardi/Reuters

Meloni je med drugim izpostavila ukrep podaljšanja najdaljšega dovoljenega obdobja za pridržanje nezakonitih priseljencev s 135 dni na 18 mesecev. Slednje je bilo že dovoljeno med letoma 2011 in 2014, preden ga je na 135 dni skrajšala vlada Mattea Renzija.

Med ukrepi je omenila tudi vzpostavljanje novih centrov za pridržanje nezakonitih priseljencev. Trenutno je takšnih centrov v Italiji devet, nove pa naj bi postavili na že določenih redko poseljenih območjih. To bo preprečilo »nevšečnosti in negotovost v italijanskih mestih«, je dejala.

Obstoječi centri imajo najvišjo zmogljivost omejeno na 1161 oseb, lani pa je bilo v njih nastanjenih skoraj 6400 ljudi. Po podatkih notranjega ministrstva je od začetka leta v Italijo prispelo več kot 127.000 prebežnikov, medtem ko so lani v celotnem letu zabeležili 66.200 prihodov.

Sprejemni center na Lampedusi je prenatrpan, na otok pa prihajajo vedno nove ladje s prebežniki. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Sprejemni center na Lampedusi je prenatrpan, na otok pa prihajajo vedno nove ladje s prebežniki. FOTO: Yara Nardi/Reuters

Policija išče prebežnike, ki so zapustili

sprejemni center na jugu Sicilije 

Medtem je danes najmanj sto prebežnikov preplezalo ograjo in samovoljno zapustilo sprejemni center za migrante v Porto Empedoclu na jugu Sicilije, kamor so pred dnevi z otoka Lampedusa premestili večje število migrantov. Sprejemni center je prenatrpan, v njem biva domnevno več kot tisoč ljudi. V dogodku je bil ranjen najmanj en policist, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Center v Porto Empedoclu je sicer prehodne narave. Od tem naj bi migrante premestili v centre v drugih delih Italije, vendar so nastale zamude zaradi težav s prevozom.

Prebežnike, ki so center zapustili, zdaj išče policija. Župan Porto Empedocla Calogero Martello je bil do razmer v centru kritičen ter jih označil za nevzdržne in nečloveške. »Niso pobegnili, da bi šli v druge kraje, ampak da bi poiskali hrano in pijačo,« je povedal za italijanski novičarski portal RaiNews in zahteval pomoč vlade.

Lampeduso, kjer so zaradi migracijskega vala razglasili izredne razmere, sta v nedeljo obiskali predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in italijanska premierka Giorgia Meloni. FOTO: Yara Nardi/Reuters
Lampeduso, kjer so zaradi migracijskega vala razglasili izredne razmere, sta v nedeljo obiskali predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in italijanska premierka Giorgia Meloni. FOTO: Yara Nardi/Reuters

Dodal je, da skupine migrantov, ki se sprehajajo po mestu, vzbujajo strah med lokalnimi prebivalci. Prenatrpan sprejemni center varuje menda le okoli 20 policistov, navaja Ansa.

Na sredozemski otok Lampedusa je prejšnji teden prispelo več kot osem tisoč migrantov, kar je več, kot je prebivalcev otoka. Več tisoč migrantov so nato prepeljali na Sicilijo, med drugim v center v Porto Empedoclu, in druge dele Italije.

Lampeduso, kjer so zaradi migracijskega vala razglasili izredne razmere, sta v nedeljo obiskali predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in italijanska premierka Giorgia Meloni. Von der Leyen je Italiji zagotovila podporo EU in predstavila akcijski načrt za reševanje krize v desetih točkah. Ta poleg boja proti tihotapcem in možnosti za razširitev pomorskih misij v Sredozemlju vključuje tudi podporo Italiji pri premeščanju prebežnikov z Lampeduse.

Preberite še:

Komentarji: